Selkouutiset lähetetään myös televisiossa maanantaista lähtien

Ensimmäinen selkokielinen tv-uutislähetys nähdään maanantaina 7. joulukuuta. Tähän saakka selkosuomeksi kerrottuja uutisia on lähetty radiossa ja verkossa. Yle on lähettänyt selkokielisiä uutisia päivittäin jo vuodesta 1992.

Kotimaa
Yleisradion linkkitorni Helsingin Pasilassa.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Yle aloittaa selkokieliset uutiset televisiossa maanantaina 7. joulukuuta.

Uutisten kesto on viisi minuuttia ja ne lähetetään arkisin klo 15.10 Yle TV1 -kanavalla.

Yle Uutiset selkosuomeksi tarjoaa uutisia helposti ymmärrettävällä suomella. Selkosuomeksi kerrottuja uutisia on lähetty tähän mennessä radiossa ja verkossa. Yle Radio Suomessa kuullaan joka päivä viisiminuuttinen uutislähetys kello 21.30. Lisäksi uutiset ovat kuunneltavissa verkossa Yle Areenassa ja selkouutisten verkkosivuilla.

Yle on lähettänyt selkokielisiä uutisia päivittäin vuodesta 1992.

Selkokieltä tarvitsee puoli miljoonaa

Suomessa arvioidaan olevan noin 500 000 selkokieltä tarvitsevaa ihmistä. Selkouutisten kohderyhmään kuuluu henkilöitä, joille tavallinen uutisointi ei välttämättä avaudu.

Ylen selkouutisten puhenopeus on hitaampi kuin uutisissa yleensä ja se auttaa ymmärtämistä. Selkouutisten verkkosivuilla muun muassa selitetään uutiskielessä käytettyjä sanoja selkosuomeksi.

Selkouutiset sopivat esimerkiksi suomen kielen opiskelijoille, maahanmuuttajille, ikäihmisille, koululaisille ja kaikille, jotka tarvitsevat selkeää tiedonvälitystä.

– Selkokielinen uutislähetys on yksi vastaus siihen isoon haasteeseen, kuinka Suomeen tulevat maahanmuuttajat saadaan kotoutettua. On kaikkien etu, että oleskeluluvan saavat ihmiset oppivat mahdollisimman pian suomen kielen. Samalla ne palvelevat monia muitakin asiakasryhmiä, sanoo Ylen uutis- ja ajankohtaislähetysten päällikkö Petri Jauhiainen.