1. yle.fi
  2. Uutiset

Luonnonvarakeskus päättää pian Jokioisten kartanon kohtalosta

Arvokas Jokioisten kartano vaihtaa ehkä omistajaa, koska Luonnonvarakeskus karsii kiinteistökulujaan. Upea, 1790-luvulla rakennettu päärakennus saatetaan myydä Museoviraston vastustuksesta huolimatta.

Kotimaan uutiset
Jokioisten kartano
Eeva Hannula / Yle

Luonnonvarakeskus tekee pian päätökset siitä, pannaanko Jokioisten kartano (siirryt toiseen palveluun) myyntiin. Kartanon myyntiin laittamisen ratkaisee se, katsooko Luke tarvitsevansa kartanon päärakennusta.

Luonnonvarakeskus ja Senaatti-kiinteistöt selvittävät parhaillaan sitä, miten Luken toimintoja Jokioisilla olevissa rakennuksissa tiivistetään. Luke tiivistänee toimintansa Jokioisilla vain muutamaan rakennukseen. Näillä näkymin käyttöön jäävät kasvintuotannon ja kotieläintuotannon rakennukset. Käyttöön jää myös muun muassa vanha meijerirakennus Myllytiellä.

Museovirasto on vastustanut rankasti sitä, että Jokioisten kartano laitettaisiin myyntiin. Luken pääjohtaja Mari Walls sanoo, että Luken lähtökohta on, että kartanosta luovutaan.

Jokioisten Tietotalon merkitys kasvaa, sillä Luonnonvarakeskuksen on määrä siirtää sinne toimintojaan. Jokioisten campuksen keskellä olevan suuren M-talon Luke on jo tyhjentänyt. Luken tavoitteena on karsia kiinteistökuluja noin 30 prosenttia.

Paikalliset haluavat yhä käyskennellä puistossa

Mikäli Luke luopuu itse kartanosta, laittaa Senaatti-kiinteistöt myyntiin rakennukset ja maa-alueet, jotka jäävät Humppilantien, Kirkkotien ja Loimijoen välissä olevaan kolmioon. Keskiössä on arvokas, kaksikerroksinen kartanon päärakennus. Se huokuu historiaa, ja valtio on omistajana pitänyt rakennuksen hienossa kunnossa.

Jokioisten kartanon maneesirakennus ja päärakennus
Keltainen maneesirakennus torneineen on osa vanhaa rakennuskokonaisuutta. Puisto on peräisin 1600-luvulta.Eeva Hannula / Yle

Yli 1 300 neliön kartanossa oli alkujaan 30 huonetta. Sisällä on tehty muutoksia toimistokäytön takia, mutta ulkokuori on entisenlaisensa. Toivottavaa olisi, että ainakin kartanon puistikot jäisivät kuntalaisten käyttöön, sanoo jokioislainen opas Anja Mikkola.

– Jos ulkopuolinen kunnioittaisi miljöötä ja historiaa ja tämä jäisi yhteiseksi varannoksemme, voisimme kulkea puistoissa ja käyttää niitä virkistykseen, niin eihän siinä mitään. Mutta jos tämä sulkeutuu, siinä sulkeutuu meiltä hyvin paljon historiaa ja kaunista elämyksellisyyttä.

Päärakennusta kysellään juhlapaikaksi

Entinen MTT:n työntekijä Rauha Kallio Jokioisilta työskenteli talossa yli 20 vuotta.

– Tänne on aina kunnioitusta tuntien tultu, kuten yksiköiden ihmiset joskus sanovat. Tämä olisi kovassa käytössä, jos tätä voitaisiin vuokrata ulkopuolelle. Tätä kysellään pitopaikaksi häihin, konsertteihin ja syntymäpäiviin.

Kallio muistuttaa, että yhä on paljon ihmisiä, jotka ovat olleet kartanossa töissä tai käyneet siellä koulua, esimerkiksi karjatalouskoulussa.

– Oman perinteensä kannalta he ovat tästä kiinnostuneita. Minäkin toivon, että tämä säilyisi yleisenä virkistysalueena, mutta ymmärrän toki, että ei tämä ihan toimistokäytössä parhaaseen kukkaansa pääse.

Lue seuraavaksi