"Villit nuohoojat" veivät asiakkaat muilta – syrjäytetyt nuohoojat nostivat oikeusjutun

Kouvolan alueella toimineet epäviralliset nuohoojat olivat syytteen mukaan markkinoineet palvelujaan harhaanjohtavasti. Syyttäjä vaatii mieskaksikolle rangaistukseksi vähintään 40 päiväsakkoa.

nuohous
Nuohooja puhdistaa leivinuunia.
Yle

Kymenlaakson käräjäoikeudessa on luettu syytteet kahdelle miehelle, jotka tarjonneet ihmisille nuohouspalveluja Kouvolan seudulla vuosina 2013-2014. Molempia miehiä syytetään markkinointirikoksesta sekä kilpailumenettelyrikoksesta. Syyttäjä vaatii kaksikolle vähintään 40 päiväsakon suuruista rangaistusta.

Miehet olivat markkinoineet nuohouspalveluja omien toiminimiensä kautta. He jakoivat koteihin esitettä, jossa ilmoitettiin yrityksen tarjoavan tavallisia nuohouspalveluja, että syytetty on ammattitutkinnon suorittanut ja että häneen voi olla yhteydessä nuohousasioissa.

Kouvolassa on voimassa piirinuohooja-järjestelmä, ja lakisääteisen nuohouksen saa suorittaa vain pelastustoimen valitsema piirinuohooja. Muiden nuohoojien suorittamat nuohoukset eivät ole lakisääteisiä, vaan kuluttajien kannalta ylimääräisiä nuohouksia. Syytteen saaneet miehet eivät ole piirinuohoojia, mutta sitä ei mainittu markkinointimateriaalissa. Syytteen mukaan miehet ovat antaneet harhaanjohtavia ja riittämättömiä tietoja nuohoojien oikeuksista sekä kuluttajan velvollisuuksista ja riskeistä.

Asianomistajina jutussa on kaksi piirinuohouspalveluja tarjoavaa yritystä, jotka ovat kärsineet taloudellisia menetyksiä "villin" nuohoustoiminnan vuoksi. Palveluja käyttäneet asukkaat olivat myöhemmin kieltäytyneet suorituttamasta piirinuohoojien tekemää virallista nouhousta.