1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Sibeliuksen lähes luhistunut hääaitta aiotaan kunnostaa

Jean ja Aino Sbeliuksen häämatkallaan käyttämän aitan kunnostus ottaa ensiaskeliaan Lieksassa. Monolan aitan ympärille on syntynyt seura, joka on kerännyt kunnostusta varten sievoisen alkupääoman.

kulttuuri
Vanha aitta.
Pielisen rannalla Lieksassa oleva Sibeliusten häämatka-aitta on heikossa kunnossa. Siru Päivinen / Yle

Jean ja Aino Sibeliuksen häämatkallaan käyttämä Monolan aitta Lieksassa on saamassa uuden huomisen. Viime heinäkuussa perustettu Monola- seura ry on saanut kerättyä hirsiaitan kunnostukseen reilut 10 000 euroa.

Pielisen rannalla olevan huonokuntoisen aitan korjaus maksaa ainakin 50 000 euroa. Monola-seura on jo ollut liikkellä Leader-rahoituksen järjestämiseksi kunnostusprojektiin.

Rahaa kerätään muun muassa konserteilla, ja aitan jokainen kunnostusvaihe dokumentoidaan. Ensimmäinen muutaman minuutin mittainen dokumentti valmistui syyskuussa. Dokumentissa on mukana hääaitassa vierailleita turisteja.

Aitta ja sen maa-alueet kuuluvat Lieksan kaupungille. Kaupunki on virittänyt syksyllä aitan ylle suojan, etteivät rakenteet jatka rapistumistaan. Kaupunki ja Monola-seuran väki tapaavat toisiaan loppuvuodesta.

Olisiko esimerkiksi mahdollista, että seura vuokraisi aitan ja vastaisi siitä.

Jussi Makkonen

– Pidämme Lieksan johdolle konsertin, minkä jälkeen neuvottelemme jatkosta. Olisiko esimerkiksi mahdollista, että seura vuokraisi aitan ja vastaisi siitä, tuumii seuran varapuheenjohtaja ja aittakunnostuksen primus motor, sellisti Jussi Makkonen.

Monola-seurasta on sellisti Jussi Makkosen mukaan tarkoitus kehittää aktiivinen paikallinen toimija. Seuran kannatusjäseneksi voi liittyä kuka hyvänsä, tällä hetkellä kannattajia on parisenkymmentä. Varsinaiset jäsenet valikoituvat kutsuperiaatteella.

Lue seuraavaksi