Turvallisuuspäällikkö vakuuttaa: Helsinki on edelleen erittäin turvallinen suurkaupunki

Helsingin turvallisuus- ja valmiusyksikön päällikkö huomauttaa, että vaikka esimerkiksi niin sanotut puskaraiskaukset ovat lisääntyneet, niitä tapahtuu edelleen vähän.

Kotimaa
Helsinki katukuvaa
Yle

Helsingin turvallisuus- ja valmiusyksikön päällikkö Matti Koskinen vakuuttaa Helsingin olevan edelleen erittäin turvallinen suurkaupunki. Rikoksia tapahtuu vähän, ja ihmiset myös kokevat olonsa turvalliseksi.

– Kansainvälisissä tutkimuksissakin Helsinki usein nousee sinne turvallisten kaupunkien Top 10:iin, hän huomauttaa.

Helsingin poliisi kertoi tänään, että tuntemattomien tekemät niin sanotut puskaraiskaukset ovat lyhyen ajan sisällä lisääntyneet. Viime vuonna niitä tuli poliisin tietoon kaikkiaan yhdeksän, mutta tänä vuonna jo 14. Kaikissa tutkinnan alla olevissa tapauksissa tekijä on ollut poliisin mukaan ulkomaalainen. Turvapaikanhakijoita on ollut epäiltynä myös muissa rikoksissa.

Koskinen sanoo ymmärtävänsä, että tiedot voivat lisätä turvattomuuden tunnetta. Toisaalta tapauksia on edelleen koko kaupungin mittakaavassa vähän.

– Jos meillä on Helsingissä noin 70 000 poliisin tietoon tullutta rikosta vuodessa, niin nämä ovat kuitenkin siihen kokonaisuuteen nähden pieniä määriä, vaikka ovatkin erittäin valitettavia tapauksia.

Eniten huolettavat työttömyyden lisääntyminen, ilkivalta ja syrjäytyminen

Helsinki tekee kolmen vuoden välein turvallisuustutkimuksen, jossa kartoitetaan myös asukkaiden ajatuksia. Edellinen tutkimus julkaistiin viime vuonna, ja seuraava on parhaillaan tekeillä.

Kaupunkilaisten kokemus turvallisuudesta on tutkimuksen mukaan koko ajan parantunut. Sekä oma asuinalue että kaupungin keskusta koetaan entistä turvallisemmiksi ja väkivaltaa nähdään yhä harvemmin.

Eniten ihmisiä huolettavat työttömyyden lisääntyminen, ilkivalta ja syrjäytyminen. Maahanmuuttajien määrän kasvu oli viime kyselyssä huolenaiheiden sijalla yhdeksän.

Koskinen uskoo, että turvallisuuteen voidaankin panostaa edelleen parhaiten tutuin keinoin.

– Kyllä ne ovat nämä perinteiset, toimivat peruspalvelut. Ja se, että ihmisillä on mielekästä tekemistä. Oli se sitten opiskelupaikka, työpaikka tai joku muu, jossa saadaan kaikki osaksi tätä yhteiskuntaa. Jolloin ei ole syytä ajautua väärille teille.