Vihaiset lokit kiusaavat valaanpoikasia hengiltä Argentiinan rannikolla

Valdésin niemimaan vesillä todettiin yli 600 valaiden poikaskuolemaa runsaan vuosikymmenen aikana. Tutkijoita kummastuttaa kuitenkin, ettei vuotuisten poikaskuolemien ja lokkien hyökkäysten määrällä näyttäisi olevan yhteyttä.

Etelänmustavalas kuvattuna Kapkaupungin edustalla syyskuussa 2005. Kuva: Nic Bothma / EPA

Satoja etelänmustavalaiden poikasia on löytynyt viime vuosikymmenen aikana kuolleina Argentiinan rannikolta. Uuden tutkimuksen mukaan lokit voivat olla osasyyllisiä valaskuolemiin, kertoo LiveScience. (siirryt toiseen palveluun)

Lokkien on 1970-luvulta lähtien havaittu kiusaavan valaita Valdésin niemimaan vesillä Argentiinassa. Selkälokkia muistuttavien etelänselkälokkien huomattiin tuolloin nokkivan alueelle synnyttämään tulleiden naarasvalaiden nahkaa ja rasvakudosta.

Utahin yliopiston tutkijan Victoria Rowntreen mukaan lokkien ja valaiden suhde alkoi, kun lokit ryhtyivät liitämään valaiden yllä, kun ne hyppivät meressä tai tulivat pintaan haukkaamaan ilmaa. Tuolloin niistä irtosi kappaleita kuollutta nahkaa, jotka maistuivat hyvin lokeille.

Myöhemmin lokit oppivat laskeutumaan valaiden päälle ja nokkimaan niiden nahkaa. Nokkimalla lokit saivat valaiden selkänahkaan reiän, joka kasvoi uusien hyökkäysten myötä.

Seuraava muutos tapahtui 1990-luvulla, kun naarasvalaat oppivat pitämään selkänsä pinnan alla, kun ne kävivät hengittämässä. Poikaset eivät tätä taitoa oppineet, joten niistä tuli lokkien uusi kohde.

Vielä 1980-luvulla alle kolmikuisilla poikasilla oli selässään keskimäärin vain kaksi pientä vammaa, mutta vuosituhannen vaihteeseen mennessä niitä oli jo keskimäärin 20. Eräällä poikasella peräti 20 prosenttia selästä oli vammojen peitossa.

Tutkimusten mukaan myös lokkien hyökkäykset ovat lisääntyneet rajusti viimeisen 30 vuoden aikana. Emovalailla ja poikasilla saattaa kulua jopa viidennes päivän valoisasta ajasta lokkien hyökkäysten torjumiseen.

Vuosina 2003 - 2014 Valdésin niemimaan vesillä todettiin ainakin 626 poikaskuolemaa.

Tutkijat kuitenkaan ole täysin vakuuttuneita yhteydestä lokkien hyökkäysten ja poikaskuolemien välillä, koska vuotuisten kuolemien määrä on vaihdellut huomattavasti. Vaikka vammoja on joinain vuosina ollut enemmän, ei se aina ole aina tarkoittanut enempiä kuolemia.

Tutkijat ovat kuitenkin huomanneet, että lisääntyneet hyökkäykset ovat jättäneet valaille entistä vähemmän aikaa huolenopidolle ja leikille. Lisäksi jatkuva uhka altistaa poikaset muille ongelmille, kuten nestehukalle, parasiittien aiheuttamille tulehduksille ja jopa nälälle.