Asunnottomuus ratkaistaan yhteistyöllä – Vuokranantajille halutaan helpotuksia ja tyhjät toimistorakennukset käyttöön

Asunnottomuuden hoitoon tarvitaan lisää yhteistyötä valtion kanssa. Esillä on ollut myös vuokralaisen irtisanomisen helpottaminen, jotta yksityisen vuokranantajat uskaltaisivat lähteä markkinoille helpommin. Myös asuntotuotantoa pitäisi lisätä tuntuvasti. Kunnat hakevatkin nyt luovasti muita asumisratkaisuja.

Kotimaa
Asunnoton Hessu istuu Tampereen rautatieasemalla
Asunnoton Hessu viettää päivänsä julkisissa tiloissa. Vartijat antavat yleensä olla rauhassa.Petri Aaltonen / Yle

Tampereen kaupunki haluaa etsiä uusia keinoja asunnottomuuden poistamiseen. Erilaisia vaihtoehtoja haetaan parhaillaan yhdessä valtion kanssa

Asuntoja on saatava lisää. Kaikki keinot ovat tarpeen, toteaa kaupungin sosiaalisen tuen suunnittelupäällikkö Maritta Närhi.

– Pääkaupunkiseudulla on vielä paljon huonompi tilanne kuin Tampereella. Olemme miettineet valtion kanssa välivuokrausmalleja, jotta riskiä voitaisiin tasata valtion ja kuntien kesken.

Närhi haluaisi herätellä keskustelua myös siitä, onko vuokralaisen irtisanominen liian monimutkaista. Säännökset on tarkoitettu suojaamaan mielivaltaiselta irtisanomiselta, mutta nyt moni yksityinen epäilee vieraalle vuokraamista. Maritta Närhi arvelee, että nykyistä helpompi menettely voisi tuoda lisää yksityisten omistamia huoneistoja vuokralle ja siten olla lopulta myös vuokralla asuvien etu.

– Sitten tietysti pitäisi lisätä asuntotuotantoa, mutta se ei ole mikään kovin nopea ratkaisu. Aikaa kuluu vuosia. Pohdimme myös voisiko esimerkiksi toimistorakennuksia muuttaa asunnoiksi, suunnittelupäällikkö Närhi pohtii.

Asunnottomien tilanne parantunut

Tampereella on saatu viime vuosina tilanne paranemaan, uusimpia tietoja asunnottomuudesta odotellaan vielä. Vuosina 2008-2014 kuitenkin saatiin pitkäaikaisten asunnottomien määrä vähenemään 214:sta viime vuoden 46:en.

Kaikkiaan asunnottomia oli tiedossa viime vuonna noin 250, kuusi vuotta aiemmin noin 600. Muutos perustuu järjestelmälliseen työhön erilaisten ihmisten auttamiseksi, Maritta Närhi kertoo.

– Sekä niille, jotka yhä käyttävät päihteitä että niille jotka eivät käytä, on kahdeksan viime vuoden aikana rakennettu asuntoja paljon. Viimeisin kohde valmistui heinäkuussa Härmälään ja vielä yksi valmistuu ensi vuoden lokakuussa Pispalan paloasemalle.

Turvapaikanhakijat samalla viivalla muiden asunnottomien kanssa

Kaikki tietävät, että turvapaikanhakijoita on tullut myös Tampereelle ja monia heistäkin uhkaa asunnottomuus. Maritta Närhi sanoo, että asiassa ei kaivata mitään vastakkainasettelua.

– He ovat ihan samanlaisessa asemassa kuin muutkin asunnottomat. Näitä asioita katsotaan tarvepohjaisesti ja taustasta riippumatta, sen mukaisesti, kenellä on kiireellisin asunnontarve.