Maskikeskustelu tehosi? – Entistä useampi hoitaja ottaa influenssarokotteen Tyksissä

Aiempaa suurempi osa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin henkilöstöstä ottaa influenssarokotteen. Näin ennakoi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala. Rokotuskattavuudessa on ollut paljon parannettavaa.

rokotteet
Sairaanhoitajia kävelee keskussairaalan käytävällä.
YLE

Aiemmin syksyllä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri tiedotti, että influenssarokotteesta kieltäytyvä henkilökunta joutuu käyttämään hoitotyössä suojamaskia influenssakauden aikana. Paljon keskustelua herättänyt uusi menettelytapaohje on saattanut vaikuttaa siihen, että nyt useampi ottaa rokotteen myös Tyksissä.

Sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala sanoo kuitenkin, että maskiukaasi tuskin on ainoa rokotteen ottamiseen kannustava tekijä.

– Kyllähän rokotusinto on ollut parempi tänä syksynä muuallakin. Ehkä sanoma on vain alkanut mennä paremmin perille. Olemme toki tänä syksynä panostaneet aikaisempaa vielä enemmän informaation jakamiseen henkilökunnalle, Esa Rintala sanoo.

Tietyillä osastoilla rokotuksia otettu ennenkin

Rintala on tyytyväinen, että kriittisissä yksiköissä rokotuskattavuusluvut ovat erittäin hyvät.

– Tällaisia ovat esimerkiksi infektioyksiköt, teho-, syöpä- ja veritautien osastot, Rintala sanoo.

Keskiviikkona myös Tyksin Lastenklinikka tviittasi (siirryt toiseen palveluun), että henkilöstön rokotuskattavuus lähentelee sataa prosenttia. Sairaanhoitopiiri saa lopulliset luvut rokotekattavuudesta vuodenvaihteen jälkeen.

Rokotuskattavuudessa paljon parannettavaa

Esa Rintalan mukaan rokotuskattavuus on aikaisempina vuosina ollut Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä alle 30 prosentin.

Luku on erittäin alhainen, kun maksimissaan vain joka kolmas on ottanut rokotteen.

Esa Rintala

– Luku on erittäin alhainen, kun maksimissaan vain joka kolmas on ottanut rokotteen. Esimerkiksi HUSin vastaavat luvut ovat noin 75 prosenttia. Meillä on kyllä siihen vielä matkaa, Rintala sanoo.

Hän ei osaa sanoa, mistä Varsinais-Suomen alhainen luku johtuu.

– Toivoisin, että henkilöstö ottaisi asian omakseen ja kokisi rokotteen itsestäänselvyytenä, potilasturvallisuutta lisäävänä tekijänä.