1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Komentaja: Ilmavoimat selvittänyt mahdollisuudet osallistua Syyrian operaatioon

Ilmavoimien komentaja Kim Jäämeri arvioi, että tarvittaessa Suomi voisi tehdä lentokieltoalueen valvontaa Syyriassa. Ilmavoimilta ei ole pyydetty apua, mutta asia on haluttu selvittää ennakolta.

Casa-kuljetuskone. Kuva: Ilmavoimat

Ison-Britannian parlamentin on määrä päättää myöhään keskiviikkoiltana, osallistuuko maa Syyriaan tehtäviin ilmaiskuihin Ranskan rinnalla. Saksan liittopäiviltä puolestaan odotetaan lähipäivinä lopullista hyväksyntää sille, että maa lähettää Tornado-koneitaan tiedustelutehtäviin Syyriaan. Lisäksi Tanskan ulkoministeri Kristian Jensen on todennut, että sen Irakissa lentäneet hävittäjät voisivat huoltotauon jälkeen siirtyä toimimaan myös Syyrian puolella.

Ilmavoimien komentaja Kim Jäämeri sanoo, että Suomelle ei ole tullut pyyntöä avusta, mutta ilmavoimat on halunnut selvittää mahdollisuudet jo ennalta.

Jäämeren mukaan Isis-järjestön kohteiden pommittaminen ei tule kyseeseen, vaikka Suomen Hornet-hävittäjillä voi iskeä ilmasta maassa oleviin kohteisiin.

– Kotimaan puolustuksessa meillä on mahdollisuus käyttää osaa Hornetin ilmasta-maahan aseista, mutta kansainvälisiin operaatioihin emme ole valmistelleet tätä kykyä, sanoo Jäämeri.

Sen sijaan ilmavoimien koneet voisivat lähteä nopeastikin valvomaan tietyn alueen ilmatilaa.

– Kykymme valvoa vaikkapa lentokieltoaluetta on rakennettavissa nopeasti. Tätäkään ei ole meiltä pyydetty, sanoo Jäämeri.

Suomi harkitsee Ranskan auttamista esimerkiksi Malin operaatiossa, mikä voisi vapauttaa maan sotavoimia Syyriaan. Ranska voisi olla Jäämeren mukaan kiinnostunut Suomen Casa-kuljetuskoneista, joilla voidaan esimerkiksi evakuoida haavoittuneita. Koneiden lähettäminen on kuitenkin epätodennäköistä, sillä koneita on vain kaksi.

– Jos lähettäisimme yhden koneen, se tarvitsisi varakoneen. Tällöin koko Suomen ilmakuljetuskyky olisi lähetetty ulkomaille, mikä ei ole tarkoituksenmukaista, sanoo  Jäämeri.