Muotitoimittaja Jaakko Selin: Satsaa yläosaan, jos haluat ruutuaikaa

Yhä useampi Linnan juhlien kävijä haluaa puvulleen mediahuomion ottamalla yhteyttä suoraan muotitoimittaja, kommentaattori Jaakko Seliniin. Vinkki siis sinulle tuntematon suunnittelija: turha vaatimattomuus pois ja markkinoimaan, niin ne isommatkin tekevät.

Muotijournalistit
Tanssia salissa.
Yle

Kun Jaakko Selin aloitti muotimaailmassa, joutui tikulla kaivamaan, että sai Linnassa juhlivan kertomaan puvustaan tai sen tekijästä. Muutaman viime vuoden aikana tietoa on ruvennut tulvimaan. Tarinat kiehtovat, Selin liikuttuu, kun joku kertoo hänelle miksi on tärkeää tulla isoäidin vanhassa kansallispuvussa. Firmojen sponsoroimia pukuja esitellään, mutta ne Selin kuulemma jättää omaan arvoonsa.

– Kansanedustajilla puvusta on jo tullut väline. Esim erkiksi tänä vuonna on paljon kierrätyspukuja, joilla halutaan sanoa, että kyllä me välitetään eikä pröystäillä. Rupeaa olemaan jo vähän liiankin läpinäkyvää, Selin naurahtaa.

Arviolta 75 prosenttia puvuista on ostopukuja kotimaan kaupoista tai ulkomaan reissuilta, parikymmentä varta vasten isolla rahalla huippusuunnittelijoilla teetettyjä. Julkkikset bongataan aina.

Enimmillään sisääntulija voi saada 13 sekuntia televisioaikaa, jos kamera näyttää juhlijan sisääntulon, kättelyn ja matkan jatkamisen.

Jaakko Selin

– Haluaisin mielelläni nostaa tuntemattomia tyyppejä, mutta kun emme saa mitään nimilistaa tai taustatietoja, emmekä voi rynnätä kesken lähetyksen kysymään, että kuka olet ja mistä näin hienosti kirjailtu puku.

Juhlijamassasta voi yrittää erottautua esimerkiksi värillä. Musta, tummansininen ja viininpunainen ovat Selinin mukaan Linnassa yleisyytensä takia taustavärejä. Erikoinen helmakaan ei välttämättä tuo ruutuaikaa.

- Laskin kerran, että enimmillään sisääntulija voi saada 13 sekuntia televisioaikaa, jos kamera näyttää juhlijan sisääntulon, kättelyn ja matkan jatkamisen. Jos haluaa säväyttää puvullaan, kannattaa satsata yläosaan, se näkyy ruudussa, Selin vinkkaa.

Pirjo Pikkukangas-Lintilän puku
Pirjo Pikkukangas-Lintilän puku Anne Rauhala

Linnassa myös kokkolalaisosaamista

Mittatilausompelija Anne Rauhala Kokkolasta on suunnitellut kaksi pukua tämän vuoden juhliin. Molempien asujen korut ovat kokkolalaisen Laura Nissin käsialaa.

Kansanedustaja Mika Lintilän vaimon, Pirjo Pikkukangas-Lintilän, puvun idea pohjautuu Keski-Pohjanmaan maakuntakukkaan kissankelloon. Silkkipukuun on mennyt 3,5 metriä kangasta.

– Puku on vahvan violettinen, valuva, art deco-henkinen. Vedokset ja laskokset on tehty mahdollisimman taidokkaasti, kuvailee Anne Rauhala.

Kissankellokimppu-teema jatkuu myös koruissa. Settiin kuuluvat pukukorun lisäksi korva- ja rannekorut.

– Hopeaa, valkoista, eleetöntä, kaunista ja tyylikästä, luettelee Laura Nissi.

Savuisen siniseen pukuun kului peräti 12 metriä silkkiä. Päälinja on klassisen veistoksellinen, takaosa huikea.

Mittatilausompelija Anne Rauhala Kokkola

12 silkkimetrin puku syntyi viikossa

Kokkolalainen Taru Laitinen juhlii linnassa ensimmäistä kertaa. Kutsu tuli, kun aviopuoliso Matti Laitinen palkittiin valtakunnallisella yrittäjäpalkinnolla. Juhlapuku löytyi putiikista Helsingistä, mutta mieli muuttui, kun Anne otti yhteyttä ja lupasi suunnitella ja ommella puvun viikossa. Idea syntyi yhdessä yössä, ja kangas löytyi paikallisen yrityksen, Eila Helénin, varastoista. Onneksi, koska tilaamalla sitä ei olisi ehditty hankkia.

Taru Laitisen puku.
Taru Laitisen puku.Anne Rauhala

Todella hienoa, että meidänkin työmme on tarpeeksi arvokasta, ja meidän makuumme ja taitoomme luotetaan.

Kultaseppä Laura Nissi ja mittatilausompelija Anne Rauhala Kokkola

– Savuisen siniseen pukuun kului peräti 12 metriä silkkiä. Päälinja on klassisen veistoksellinen, takaosa huikea, kuvailee Rauhala.

Taru Laitisen korun on suunnitellut ja valmistanut Laura Nissi.
Taru Laitisen korun on suunnitellut ja valmistanut Laura Nissi.Kalle Niskala / Yle

Puvun korut ovat glamour-tyylisiä. Niissä on hopean lisäksi käytetty paljon kiviä, esimerkiksi vuorikidettä ja sinisafiiria.

– Insipraatio on vanhan ajan antiikkikoruista modernilla twistillä, Laura Nissi kertoo.

Itsetunnolle iso juttu

Taru Laitinen iloitsee, että kaunis puku ja korut ovat kokkolalaista käsialaa, ja kangaskin oman kotikaupungin kaupasta.

Presidentin linnassa sisääntulo ja kättely jännittävät: etteivät sanat juutu kurkkuun, ettei vaan kompastu.

– Tämä on ainutlaatuinen tilaisuus, aiomme nauttia koko illan, Taru kertoo.

Taru Laitinen
Taru Laitinen.Raila Paavola / Yle

Mittatilausompelija Anne Rauhala ja kultaseppä Laura Nissi nauttivat linnan juhlista television ääressä ja toivovat tietysti, että oman käden jälki vilahtaa ruudussa.

– Tämä on suuri kunnia ja itsetunnolle iso juttu. Me olemme Keski-Pohjanmaalla vaatimattomia, mutta on todella hienoa, että meidänkin työmme on tarpeeksi arvokasta, ja meidän makuumme ja taitoomme luotetaan, naiset iloitsevat.