1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Puuronkeittäjää hämmentää: pohjaanpalamatonta maitoakin pitää sekoittaa – Video

Joulupuuron keittäminen on monelle vastenmielistä, koska maitopohjainen riisipuuro palaa herkästi pohjaan. Joulukuun alusta asti kuluttajille onkin markkinoitu pohjaanpalamatonta maitojuomaa, joka pitäisi ratkaista ongelma. Yle Keski-Suomen koekeittiössä kuitenkin todettiin, ettei uusi ihmemaitokaan vapauta kokkia kokonaan kauhan varresta.

Kotimaan uutiset
Valio mainostaa uutta maitojuomaansa lähes pohjaanpalamattomaksi.
Valio mainostaa uutta maitojuomaansa lähes pohjaanpalamattomaksi. Yle
Sekoittamatta jääneen puurokattilan pohjalla oli ruskeaa töhnnää uutuusmaidon käytöstä huolimatta.
Yle Keski-Suomen toimitus testaa, mitä tapahtuu, kun puuroa keittää lähes pohjaanpalamattomaksi mainostetetulla maidolla.

Pohjaanpalamattoman maitojuoman taika on heraproteiinissa, jonka määrää on vähennetty uudesta tuotteesta merkittävästi. Juuri tämä osa maidosta kärähtää kattilaan ruskeanmustaksi möhnäksi, jota puhdistaessa vuodatetaan hikeä ja kyyneleitä.

Uuden tuotteen kehitellyt Valio vakuuttaa, ettei heraproteiinin suodattaminen muuta maidon muita ominaisuuksia.

–Maku on sama kun tavallisesssa maidossa, mutta tuote ei pala niin herkästi pohjaan, eikä siihen tule palaneen maidon makua, kuvailee Valion liiketoimintajohtaja Elli Siltala

Maidon ärsyttävä ominaisuus palaa pohjaan on ollut Valion tuotekehitysryhmän mielessä jo pitkään. Kiehu-maitojuomaa valmistavan Jyväskylän tehtaan laitteistoja on sovitettu tuotannon tarpeisiin ensimmäisen kerran jo vuosina 2009-2010. Tuotekehittelyn edetessä laitteistoja on säädetty ja muokattu.

Viimeinen tiivis testivaihe oli syksyllä. Uuden tuotteet piti tulla markkinoille jo syyskuun aikana, mutta lanseerausta lykättiin laadun varmistamiseksi. Joulun riisipuurosesonkiin uusi ihmemaito kuitenkin ehti.

Testi: Joulupuuron keittäjä ei saa vapautusta kauhan varresta

Yle Keski-Suomen toimituksessa testattiin Kiehu-maitojuoman kuluttajalupausta: Helppo keittää, vaikea polttaa. Testimenetelmänä oli perinteinen riisipuuron keittäminen, sillä poikkeuksella, ettei puurokattilaa hämmennetty keittämisen aikana.

Puuro valmistettiin ohjeen mukaan: 4 dl riisiä ja 4 dl vettä kiehautettiin ja annettiin porista noin 5 minuutin ajan. Sen jälkeen kattilaan lisättiin 2 litraa maitojuomaa. Puuron annettin porista 40 minuuttia.

Ei aivan täydellinen lopputulos

Matleena Ylikoski

Testin alussa uusi tuote vaikutti lupaavalta:

–Tuntuu, ettei tänne kattilan pohjalle ole jäänyt mitää sakkaa, Pirkko Tainio tunnustelee kauhan varressa.

Puuron valmistumisen loppumetreillä tilanne kuitenkin muuttui. Kun viimeisen 10 minuutin aikana kattilaan ei koskettu lainkaan, pohjaan alkoi ilmaantua vaalen ruskeaa karstaa. Maito ei varsinaisesti palanut karrelle, mutta ruskeita kokkareita nousi kattilan pohjasta valmiin puuron joukkoon.

–Ei aivan täydellinen lopputulos, toimittaja Matleena Ylikoski arvioi.

Testin perusteella puuron keittäjää ei voi kokonaan vapauttaa kauhan varresta, vaan pohjaanpalamatonta maitoakin pitää säännöllisesti sekoittaa.

Pelkkä maito ei palanut

Vertailun vuoksi puurokattilan rinnalla Yle Keski-Suomen keittiössä porisi myös kattilallinen pelkkää Kiehu-maitojuomaa ilman riisiä. Yksinään keitettynä uusi ihmemaito toimi luvatusti: Kiehuva maito ei jättänyt kattilan pohjalle minkäänlaisia jälkiä.

Puurokattilakin oli karstasta huolimatta helppo puhdistaa.

Maistuuko tutulta?

Uuden maitotuotteen luvataan maistuvan aivan samalle kuin tavallinen maito. Paljaaltaan maistettuna raatimme ei huomannut maussa eroa normaalimaitoon, mutta valmiin riisipuuron maku mietitytti.

Oliko syynä suolan vähyys, kanelin puute vai maito itse, mutta ero tuttuun joulupuuroon oli havaittavissa. Varsinaista palaneen makua puurossa ei kuitenkaan ollut.

–Sanoisin, että tästä tulee hiukkasen eri makuista kuin mitä punaiseen maitoon tehdystä. Kyllä itse keitän edelleen joulupuuron sillä omalla vanhalla konstillani, Tainio tiivisti kaksikon tunnelmat testin jälkeen.

Valio: "Toimi niin kuin pitikin"

Valiolle pienen karstan ilmaantuminen puurokattilan pohjaan ei ole merkki tuotteen epäonnistumisesta.

–Puuroa keittettäessä maidon seassa on muitakin palavia aineita, muun muassa hiutaleet, selittää Valion liiketoimintajohtaja Elli Siltala.

Valio ohjeistaakin sekoittamaan puuroa välillä kattilan pohjaa myöden myös Kiehua käyttäessä. Uusi maito kuitenkin vapauttaa kokin jatkuvalta hämmentämiseltä.

Kaiken saa poltettua pohjaan, vedenkin

Elli Siltala

–Vähän huonomuistisempikin tai kiireisempikin ihminen selviää puuron teosta ilman merkittävää palamista, Siltala kehuu.

Täysin pohjaanpalamatonta uusi maitojuomakaan ei ole. Pitkä keittäminen kovalla lämpötilalla paitsi kiehauttaa maidon kattilasta levylle, myös korventaa tuotteen pilalle.

–Kaiken saa poltettua pohjaan, vedenkin, kun siitä haihtuu kaikki neste. Mutta tähän ei tule muodostumaan mustaa, pahalta haisevaa ja maistuvaa, tiukasti kattilaan jäävää kerrosta, Siltala lupaa.

Lue seuraavaksi