1. yle.fi
  2. Uutiset

Viisikymppiset ja sitä vanhemmat pärjäävät puhelinmyynnissä – kontaktityö voi toimia työttömän ponnahduslautana takaisin työelämään

Uuden työn saaminen on työlästä puuhaa, varsinkin jos oma ikä alkaa numeroilla viisi tai kuusi. Mutta on sellaisiakin työpaikkoja, joissa iän tuomaa elämänkokemusta osataan arvostaa. Esimerkiksi henkilöstöpalveluyrityksissä ja telemarkkinoinnissa ikä ei aina ratkaise.

Kotimaan uutiset
Mies istuu tietokoneen äärellä headset-luurit päässään
Tuomas Hirvonen / Yle

Telemarkkinointiyritys Buusterissa on kokemusta monenikäisistä työntekijöistä. Myyntijohtaja Antti Hännisen mukaan perinteinen puhelinmyyntityö sopii kaikenlaisille ihmisille ikään ja sukupuoleen katsomatta.

Yhtensä 600 henkeä Suomessa työllistävässä yrityksessä työskentelee paljon yli 50- ja 60-vuotiaita henkilöitä. Vanhimmat työntekijät ovat seitsemänkymppisiä. Antti Hänninen kertoo, että suurin osa henkilökunnasta ei ole toiminut aiemmin puhelinmyyjänä.

– Puhelinmyyjän työhön saa soveltuvan koulutuksen, mutta tekemällä oppii parhaiten. Alalla pärjää perustaidoilla, ahkeruus ja työstä pitäminen ovat eduksi.

Positiviisia kokemuksia iäkkäämmistä työntekijöistä

Yli viisikymppisistä työntekijöistä saadut kokemukset ovat olleet hyviä. Heidän vahvuuksiaan ovat muun muassa kommunikointitaidot.

Vanhemmilta ihmisiltä löytyy elämänkokemusta ja elämänviisautta, ja sitä voi hyödyntää hyvin myyntityössä.

Antti Hänninen

– Tämä työ ei ole niin iästä riippuvainen. Vanhemmilta ihmisiltä löytyy elämänkokemusta ja elämänviisautta, ja sitä voi hyödyntää hyvin myyntityössä, Hänninen sanoo.

Netin keskustelupalstoilla telemarkkinointiyritykset saavat usein sapiskaa. Siellä puhelimyyntityötä tehneet antavat kipakkaa palautetta omista kokemuksistaan.

– Mistä tahansa työstä saa aikaan skandaalinkäryisiä juttuja, sillä kaikki eivät tässä työssä välttämättä menesty. Työstä maksetaan peruspalkkaa, erilaisia lisiä ja bonuksia, joten keskustelupalstoilla väitetystä orjatyöstä ei voi puhua, Buusterin myyntijohtaja Antti Hänninen muistuttaa.

Henkilöstöpalvelufirman kautta vaikka asiantuntijatehtäviin

Henkilöstöpalveluyrityksissä työn saamisessa ratkaisevaa ei ole ikä, vaan osaaminen ja halu tehdä työtä. Tarjolla on erilaisia mahdollisuuksia aina asiantuntijatehtävistä palvelutehtäviin.

Nykyään kannattaa käyttää kaikkia kanavia työpaikan saamiseksi.

Jouni Korhonen

Pohjois-Pohjanmaan työ- ja elinkeinotoimiston kehittämispäällikkö Jouni Korhonen pitää yhteistyötä yritysten kanssa toimivana.

– Monet ovat saaneet lopulta pysyvän työpaikan, kun ovat kehittäneet osaamistaan jossakin henkilöstöpalveluyrityksessä.

– Työn joustavuus on koettu tärkeäksi tekijäksi. Negatiivisiakin asioita alalta toki löytyy, mutta jos töitä hakee, niin tämä on yksi väylä siihen. Nykyään kannattaa käyttää kaikkia kanavia työpaikan saamiseksi, Korhonen muistuttaa.

Lue seuraavaksi