"Onko se selkä tai olkapää niin kipeä" – Poliisi epäilee kipupotilaiden motiiveja

A-klinikkasäätiön mielestä vahvoja kipulääkkeitä määrätään liian herkästi. Myös poliisi törmää työssään tapauksiin, joissa ihmisillä on isoja määriä resepteillä hankittuja kipulääkkeitä hallussaan.

Kotimaa
Lääkkeet
Marko Melto / Yle

Riippuvuus vahvoihin kipulääkkeisiin on yhä yleisempi ilmiö.

A-klinikkasäätiön Etelä-Kymenlaakson palvelupäällikkö Mari Nielsen kertoo, että heille on tullut hoitoon tänä vuonna hoitoon kymmeniä tapauksia, joissa asiakas on ollut riippuvainen vahvoihin kipulääkkeisiin.

Nielsenin mielestä kipulääkkeitä määrätään liian herkästi ja pitkäksi aikaa. Nielsenin mukaan esimerkiksi terveyskeskuksissa lääkitykset jäävät niin sanotusti päälle, koska niissä vastaanottavat lääkärit voivat vaihtua usein.

Vahvat vieroitusoireet

Lääkkeistä voi olla hankalaa päästä eroon, sillä osalla potilaista kipulääkitys on voinut jatkua jopa kymmenen vuotta.

– Opiaattipohjaisesta kipulääkityksestä tulee aika voimakkaita vieroitusoireita. Voi olla hikoilua, vapinaa, ripulia ja pahoinvointia. Mielialaoireena näkee ahdistuneisuutta, masentuneisuutta ja unihäiriöitä, Nielsen kuvailee.

Opiaattipohjaisesta kipulääkityksestä tulee aika voimakkaita vieroitusoireita.

Mari Nielsen

Nielsenin mukaan kuka tahansa voi jäädä kipulääkkeisiin koukkuun, jos esimerkiksi selkäkipuihin määrättyä lääkitystä jatketaan tarpeeksi pitkään. A-klinikalle tulevilla asiakkailla on useimmiten taustalla myös päihderiippuvuus.

– Haetaan näitä kipulääkityksiä ihan päihtymistarkoituksessa, eikä ainoastaan siihen kipuun, Nielsen kertoo.

Tuttu ilmiö poliisille

Rikoskomisario Tuomas Pöyhönen Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta kertoo, että myös poliisi törmää työssään tapauksiin, joissa ihmisillä on isoja määriä resepteillä hankittuja kipulääkkeitä hallussaan.

– Sitten sitä miettii, ovatko nämä kaikki aivan lääkinnällisin perustein. Onko se selkä tai olkapää niin kipeä, että näin kovia lääkkeitä tarvitaan, Pöyhönen ihmettelee.

Nielsenin mielestä lääkkeitä saa liian helposti.

– Lääke on sellainen helppo ja nopea tapa auttaa asiakasta tai potilasta. Sen sijaan pitäisi enemmän keskittyä siihen, että tutkitaan ne kivun syyt ja pureudutaan niihin.

Valvira haluaa lisätä koulutusta

Myös Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston, Valviran tietoon on kantautunut havaintoja potilaista, joiden pitkäkestoinen, riippuvuutta aiheuttava kipulääkitys on alun alkaen aloitettu liian herkästi tai hoito toteutetaan liian yksipuolisesti.

Lääkintäneuvos Markus Henriksson kertoo, että näissä tapauksissa potilaan kivun syitä ei ole varmistettu riittävästi.

– Myöskään kivun muita, ei lääkkeellisiä, hoitomuotoja ei ole käytetty riittävästi. Tai ei ole kunnollisella tavalla kokeiltu muita lääkeryhmiä kuin vahvoja kipulääkkeitä, Henriksson kertoo.

Lääkäreiden valvonta tavoittaa tilanteen usein liian myöhään. Siinä vaiheessa potilaalle on jo voinut kehittyä vahva riippuvuus lääkkeisiin. Henriksson näkee asia ratkaisun ennen kaikkea koulutuskysymyksenä.

Täytyy toisaalta turvata kunnollinen kipulääkitys niille potilaille, jotka sitä todella tarvitsevat.

Markus Henriksson

– Asiaan liittyvää koulutusta pitää lisätä lääkäreiden perus-, jatko- ja täydennyskoulutuksessa, Henriksson toteaa.

Henriksson kuitenkin muistuttaa, että on myös potilaita, jotka tarvitsevat kunnollista opioidikipulääkitystä. Esimerkiksi syöpäsairailla voi olla kovia kipuja.

– Saman aikaan kun opioidilääkityksen aloittamisen kanssa pitää olla varovainen, täytyy toisaalta turvata kunnollinen kipulääkitys niille potilaille, jotka sitä todella tarvitsevat, Henriksson painottaa.

Irtautuminen kipulääkkeistä ei käy hetkessä

Myös Mari Nielsen on samoilla linjoilla koulutuksen lisäämisessä.

– Harkittaisiin tarkemmin sitä, kuinka vahvoja lääkkeitä mihinkin kipuun määrätään, ja että ne lääkitykset olisivat lyhytaikaisia, Nielsen toteaa.

Lääkäreiden rooli riippuvuuden katkaisemisessa on tärkeä, sillä usein riippuvuuden huomaa juuri lääkäri. Hoitosuunnitelma lääkkeiden vähentämiseksi tehdään A-klinikalla yhdessä lääkärin kanssa.

Nielsen kertoo, että vähentäminen tehdään mahdollisimman pienin askelin, jotta vieroitusoireet voitaisiin minimoida. Lääkkeiden vähentämistä tuetaan myös keskustelukäynneillä klinikalla.