1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liikenne

Asiantuntija: "Kaikki eivät vieläkään usko, miten tärkeää turvavyön käyttö on"

Vuonna 2013 liikenneonnettomuuksissa kuolleista 62 ei käyttänyt turvavyötä. Tutkijalautakuntien arvioi, että vyön käyttö olisi pelastanut heistä puolet. Liikenneopettajan mukaan aikuiset käyttävät turvavyötä säntillisesti, mutta lasten matkustusturvallisuudessa on yhä parantamisen varaa.

liikenne
Turvavyötä lukitaan.
AP Graphics Bank

Jos turvavyötä ei käytetä, auton turvatyynyistä ja korirakenteesta tehdään törmäystilanteessa merkityksettömiä. Liikennevakuutuskeskuksen raportin mukaan vuoden 2015 tammi–huhtikuussa henkilöauto-onnettomuuksissa kuolleista yli puolet jätti turvavyön käyttämättä.

Liikennevakuutuskeskuksen yhteyspäällikkö Tapio Koisaaren mielestä turvavyön käyttämättömyys ansaitsisi enemmän huomiota ylinopeus- ja rattijuopumusvalvonnan rinnalla.

– Kun vyö ei ole käytössä, ihminen yleensä sinkoutuu tuulilasin läpi. On hyvin helppo ymmärtää, että silloin seuraukset ovat vakavat, Koisaari sanoo.

Liikenneturvan selvityksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan turvavyön käyttö henkilöauton etupenkillä vähentää kuljettajan ja matkustajan kuoleman todennäköisyyttä onnettomuuksissa jopa 50 prosenttia ja takapenkillä 25 prosenttia.

– Ihmiset eivät vieläkään välttämättä usko ja ajattele, miten tärkeä asia turvavyön käyttö on, Koisaari toteaa.

Liikennevakuutuskeskuksen vuosiraportin mukaan vuonna 2013 kuolemaan johtaneissa henkilö- ja pakettiauto-onnettomuuksissa kuolleista 62 ei käyttänyt turvavyötä. Tutkijalautakuntien arvioiden mukaan vyön käyttö olisi pelastanut heistä puolet.

Liikenneopettaja muistuttaa kuljettajan vastuusta

Liikenneopettaja Anne Sivenius Valkeakosken liikennekoulusta arvioi, että aikuiset käyttävät turvavyötä melko kiitettävästi, mutta lasten matkustusturvallisuudessa on yhä parantamisen varaa. Sivenius muistuttaa kuljettajan vastuusta turvavöiden käytössä.

– Valitettavasti välillä huomaan, että auton takapenkillä istuu pieniä lapsia aivan vapaana. Tämä ei todellakaan ole hyvä asia. Kuskin täytyy pitää huoli siitä, että kaikki matkustajat pitävät turvavyötä.

Valitettavasti välillä huomaan, että auton takapenkillä istuu pieniä lapsia aivan vapaana.

Anne Sivenius

Liikenneturvan vuonna 2011 tekemän seurantatutkimuksen mukaan 87 prosenttia kuljettajista ja matkustajista käytti turvavyötä taajama-alueella ajaessaan. Taajamien ulkopuolella vastaava luku oli 95 prosenttia.

Liikenneturvan tutkija Juha Valtosen mukaan suomalaiset ovat turvallisuusmyönteisiä ja noudattavat hyvin liikennesääntöjä. Valtonen kuitenkin muistuttaa, että kuolemaan johtavat liikenneonnettomuudet ovat keskenään hyvin erilaisia, eikä turvavyökään aina riitä pelastukseksi.

– Jos henkilöauto esimerkiksi törmää raskaamman ajoneuvon kanssa, niin turvavyökään ei välttämättä ole riittävä suoja. Pienemmälle osapuolelle käy väistämättä huonommin.

Suomen tieliikenteessä on joulukuun alkuun mennessä kuollut 241 ihmistä, mikä on 17 enemmän kuin koko vuonna 2014. Viime vuonna tieliikenneonnettomuuksissa menehtyi 224 ihmistä. Onnettomuuksissa yleisin ajoneuvolaji on henkilöauto.

Lue seuraavaksi