Työurasta saa yhä rannekellon ja kukkapuskan – toimiva palkitseminen ei ole aina rahaa

Suomalaisissa yrityksissä on jo vuosikymmeniä seurattu tuttua perinnettä. Työntekijä on saanut juhlallisessa kahvitilaisuudessa pitkästä urastaan lämpimän kädenpuristuksen, kukkapuskan ja rannekellon. Nykyaikainen palkitseminen palvelee yrityksen kehitystä.

Kotimaa
Rannekellon vedenkestävyydestä voidaan kertoa vaihtelevin markinnöin.
Yle

Vuosikymmenten ura tietyn yhtiön palveluksessa on edelleen palkinnon arvoinen suoritus. Yhtenäinen työputki on kuitenkin käymässä harvinaiseksi.

Määräaikaisuudet, vuokratyö ja uusien toimenkuvien syntyminen ovat tietoyhteiskunnan arkea, eivätkä läheskään kaikki työntekijät edes haaveile urasta yhden työnantajan palveluksessa.

On korostettu sitä, miten pitkään työntekijä on ollut mukana ja miten pitkään on jaksanut raataa.

Aino Tenhiälä

Tutkijatohtori Aino Tenhiälä Aalto-yliopistosta tutkii erilaisten palkitsemisjärjestelmien vaikutusta henkilöstön hyvinvointiin ja taloudelliseen tulokseen. Hän alleviivaa, että yritysten tulee katsoa palkitsemisjärjestelmiä suunnitellessaan tulevaisuuteen.

– Suomessa palkitseminen on keskittynyt rahalla palkitsemiseen menneestä. On korostettu sitä, miten pitkään työntekijä on ollut mukana ja miten pitkään on jaksanut raataa.

Tenhiälän mukaan aineettoman palkitsemisen merkitys on korostumassa. Työntekijät arvostavat työtä itsessään, haasteita ja vaikutus- sekä kehittymismahdollisuuksia.

– Tulevaisuuden palkitseminen on enemmän aineetonta ja tulevaisuuteen tähtäävää. Käytännössä työorganisaatiota pitää miettiä niin, että miten saamme työyhteisön kukoistamaan. Aineetonta ja tulevaisuutta tulee korostaa enemmän kuin aineellista ja menneisyyttä.

Palkintojuhla on vuosittainen tapa

Useissa yrityksissä ja esimerkiksi kunnissa on edelleen vuosikymmeniä kestäneitä työuria. Lappeenrannan kaupunki palkitsee joka vuosi noin 200 työntekijää pitkästä ajasta kaupungin palveluksessa. Kaupungin henkilöstöjohtaja Päivi Savilampi toivoisi lisää palkitsemista henkilöstön arkisiin onnistumisiin.

Tulevaisuuden palkitseminen on enemmän aineetonta ja tulevaisuuteen tähtäävää.

Aino Tenhiälä

Stora Enson Imatran tehtailla on tällä hetkellä noin tuhat työntekijää. Henkilöstöpäällikkö Aimo Kettusen mukaan palvelusjuhla on vuosittainen tapa. Yritys palkitsi tänä vuonna 72 henkilöä.

Kun työntekijä on ollut Stora Enson tehtailla 20 vuotta, yritys tarjoaa terveyspaketin. Toinen terveyspaketti on luvassa 30-vuotistyöpäivänä. Seuraavan vuosikymmenen kohdalla työnantaja palkitsee jo kultakellolla, ja 50 työvuoden jälkeen johto miettii palkinnot tilannekohtaisesti.

Yrityksen elinkaari osana palkitsemista

Palkitsemisen kivijalka on palkkaus. Suomen palkkausjärjestelmässä on tapahtunut vuosikymmenten kuluessa selkeä muutos. Ikävuodet ja tittelit ovat väistyneet vähitellen työn merkitykseen ja vaativuuteen perustuvan palkitsemisen tieltä.

Seuraava askel kohti tulevaisuutta on tutkijatohtori Aino Tenhiälän mukaan yrityksen elinkaaren korostaminen palkitsemisessa.

– On tärkeää, että yritykset pystyvät palkitsemaan työntekijöitä sen mukaan, mikä on yrityksen elinkaaren kannalta merkittävää. Alkutaipaleella mietitään esimerkiksi, miten saadaan asiakkaita.

Kun asiakkaita on jo löytynyt, ja yritys pystyy myymään tuotetta, niin voi palkita pysyvyyttä. Sen jälkeen edetään kannattavuuden kehittämistä palvelevaan palkitsemiseen.

– Ehkä jopa utopistinen tavoite olisi, että palkitseminen palvelisi kaikkia. Liian tiukka kilpailuasetelma ei ole toivottava asia.