1. yle.fi
  2. Uutiset

Shortseissa pakkaskelillä liikkuvat turvapaikanhakijat huolestuttivat yliopiston tutkijat

Tutkijat jakavat Oulussa tietoa kylmän vaikutuksista turvapaikanhakijoille. Uuteen ilmastoon tottuminen ei ole vielä onnistunut kaikilta.

Kotimaan uutiset
turvapaikanhakija
Yle

Kastellin vastaanottokeskus sijaitsee aivan Oulun lääketieteellisen tiedekunnan vieressä. Talvipakkasella shortseissa liikkuvat turvapaikanhakijat kiinnittivät tutkijoiden huomion.

– Viiden asteen pakkasessa nuori mies tuli shortseissa ja kevyissä jalkineissa käymään kaupassa, kertoo kansanterveystieteen professori Jouni J. K. Jaakkola.

– Toki hän siitä selvisi, mutta tämän tyyppinen käyttäytyminen saattaa pahimmassa tapauksessa aiheuttaa haittavaikutuksia.

Oulun yliopiston Ympäristöterveyden ja keuhkosairauksien tutkimuskeskus CERH järjesti keskiviikkona tiedotustilaisuuden Vallinkorvan hätämajoitusyksikössä. Tarkoitus oli reagoida nopeasti lähiympäristössä havaittuun tilanteeseen.

Satsaamalla ennaltaehkäisyyn voidaa ehkäistä isoja haittoja.

Jouni J.K. Jaakkola

– Katsoimme, että voisimme jollakin tavalla auttaa heitä sopeutumaan uuden tyyppiseen ilmastoon.

Kylmä nipistelee joka nokkaa, eikä pakkasen karkottaminen olekaan kaikille niin helppoa. Kylmään voi varautua, kun tietää niksit.

– Parhaimmassa tapauksessa uudesta ympäristöstä voi jopa nauttia, sanoo Jaakkola.

Talvi voi olla vaarallinen

Kerrospukeutuminen ja pakkasessa hyppelehtiminen on suomalaisille tuttua. Toiset ovat herkempiä kylmän haittavaikutuksille, joillekin talvi voi aiheuttaa vakavia ongelmia. Kaikille talvi ei ole lumessa telmimistä ja mäenlaskua.

– Lapset, vanhemmat ihmiset ja kroonisista sairauksista kärsivät, luettelee Jaakkola riskiryhmiä, joiden olisi syytä varoa kylmettymistä.

Kansanterveystiede perustuu nimenomaan ennalta ehkäisyyn.

– Tämä on vakava asia. Satsaamalla ennaltaehkäisyyn voidaa ehkäistä isoja haittoja, tietää kansanterveystieteen professori Jaakkola.

Lue seuraavaksi