Väyrynen perusti EU-parlamenttiin eurokriittisen kontaktiryhmän

Europarlamentaarikot Paavo Väyrynen ja italialainen Fabio Castaldo ovat perustaneet Euroopan parlamenttiin kontaktiryhmän edistämään valinnan vapautta euroalueeseen kuulumisesta. Ryhmään kutsutaan erityisesti poliittiseen keskustaan kuuluvia jäseniä.

Kotimaa
Paavo Väyrynen eduskuntavaalien vaalivalvojaisissa 2015 Pohjolan Sanomilla.
Risto Koskinen / Yle

Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen on perustanut EU-kriittisen italialaisen Fabio Castaldon kanssa kontaktiryhmän Freedom of Choise. Ryhmän tavoitteena on helpottaa euroalueesta eroamista.

– Olisi parasta euroalueelle, sen yksittäisille jäsenmaille ja koko Euroopan unionille, jos sen jäsenyyden suhteen olisi olemassa valinnan vapaus. Yksittäisellä jäsenmaalla pitäisi olla mahdollisuus erota euroalueesta ja niitä tulisi avustaa eroamaan. Velvoite liittyä euroalueeseen tulisi poistaa, kirjoitetaan parlamentaarikkojen tiedotteessa.

Castaldo ja Väyrynen kutsuvat kontaktiryhmään erityisesti maltillisia ja edistysmielisiä poliittiseen keskustaan kuuluvia jäseniä. Kutsukirje lähetetään kuitenkin kaikille parlamentin jäsenille.

– Aiomme kerätä tietoa ja järjestää tilaisuuksia, Väyrynen kuvaa ryhmän toimintaa.

Väyrynen kuuluu parlamentissa Euroopan liberaalidemokraattien liiton ryhmään eli Aldeen. Castaldo on puolestaan EU-kriittisen Vapauden ja suoran demokratian Eurooppa -ryhmän jäsen.

Vapaus myös sotilaalliseen liittoutumattomuuteen

Castaldo ja Väyrynen kannattavat valinnan vapauden periaatetta myös muilla politiikan osa-alueilla.

– Jäsenmailla pitää olla valinnan vapaus päättää omasta puolustuksestaan. Mikäli Euroopan yhdentymistä vahvistetaan puolustuksen alalla, sen ainoana tarkoituksena tulee olla parantaa kykyä toteuttaa rauhanturvaoperaatioita. Sen tulee turvata jäsenmaille mahdollisuus säilyttää sotilaallinen liittoutumattomuutensa.

Myös Italiassa on kerätty nimiä euroeroon

Väyrynen on tehnyt kansalaisaloitteen Suomen jäsenyydestä euroalueessa. Aloite on saanut yli 50 000 allekirjoitusta eli eduskunnan on käsiteltävä sitä.

Italiassa Castaldon puolue Viiden Tähden Liike on kerännyt yli 200 000 allekirjoitusta kansalaisaloitteeseen, joka tähtää kansanäänestyksen järjestämiseen Italian jäsenyydestä euroalueessa.