Tätä ette pystyneet ennustamaan – Tv-ennustajille Huuhaa-palkinto

Skepsis muistuttaa, ettei tulevaisuudesta saa tietoa tähdistä tai korteista katsomalla. Skeptikkoyhdistys pitää television ennustajaohjelmia moraalisesti arveluttavina, koska niissä rahastetaan ihmisten epävarmuudella.

ilmiöt
Kuva Astral TV:n lähetyksestä.
Elisa Viihde

Skepsis ry on myöntänyt tämän vuoden Huuhaa-palkinnon television ennustajapalveluille.

Ennustajaohjelmia kanavillaan näyttävät MTV ja Nelonen Media sekä niitä tuottava Londur saavat palkinnon taikauskon ylläpitämisestä ja ihmisten epävarmuuden hyväksikäytöstä.

MTV:n ja Nelosen esitettämät Astral TV ja Ennustaja-TV houkuttelevat ihmiset kysymään ennustajalta neuvoja tulevaisuuden tapahtumiin ja henkilökohtaisiin kriiseihin, kuten vakaviin sairauksiin, parisuhdeongelmiin tai työllistymiseen.

Ohjelmiin soittaminen on maksullista. Skepsiksen mielestä on inhimillistä, että ihmiset kaipaavat vaikeissa tilanteissa neuvoja, mutta tätä ei pitäisi käyttää hyväksi.

– Vaikka ohjelmien toiminta ei ole lainvastaista, on se moraalisesti ongelmallista. Näiden ohjelmien luokittelu viihteeksi ei poista ohjelmien tekijöiden ja levittäjien vastuuta, toteaa Skepsiksen puheenjohtaja Otto J. Mäkelä.

Skepsis muistuttaa, etteivät astrologit, selvänäkijät ja Tarot-tulkitsijat saa tietoa tulevaisuudesta tähdistä tai korteista katsomalla.

Skepsis ry (siirryt toiseen palveluun) on suomalaisten skeptikkojen vuonna 1987 perustama tieteellinen yhdistys, jonka tarkoitus on edistää kriittistä ajattelua sekä tieteeseen ja järkeen perustuvaa käsitystä maailmasta.

Huuhaa-palkinto myönnetään vuosittain pseudotieteen ajamisessa kunnostautuneelle taholle.

Viime vuonna palkinnon sai uskomushoitojen puolestapuhuja Suomen terveysjärjestö ry. Huuhaa-palkinnon (siirryt toiseen palveluun) ovat saaneet myös GMO-vapaa Suomi-kampanja ja Magneettimedia-lehden kustantaja tavarataloketju J. Kärkkäinen sekä Power Balance -ranneke.