1. yle.fi
  2. Uutiset

Sibeliuksen teoslahjoitukset löytyivät arkistojen kätköistä – yksi päätyi mieskuoron ohjelmistoon

Sibeliuksen juhlavuoden kunniaksi Joensuussa on arkistojen uumenista tuotu päivän valoon kirjaston näyttelyyn kolme säveltäjämestarin teoslahjoitusta. Nuotit kuuluvat Joensuun mieslaulajille, joiden ohjelmistoon yksi lahjoitusteoksista kuuluu.

Kotimaan uutiset
Pekka Horttanainen ja Heikki Suutela.
Pekka Horttanainen ja Heikki Suutela Joensuun mieslaulajista Sibeliuksen teoslahjoituksia sisältävän vitriinin äärellä. Yle / Tarja Laitinen

Joensuun mieslaulajien Heikki Suutela penkoi tavallista tarkemmin nuottiarkistoja läpi, kun yhdistys valmistautui viettämään satavuotisjuhliaan vuonna 2011. Aivan yllättäen tuhansien nuottien joukosta löytyi teos, jonka laidassa komeili Jean Sibeliuksen signeeraus.

– Sieltä sitten putkahti esiin tämä Hymni ja panin sen tietysti eri talteen. Se ei ole normaalinuotistossa, se on ollut meillä ihan lukkojen takana, kertoo Heikki Suutela.

Löytynyt teos oli Sibeliuksen Hymni mieskuorolle. Kaksi muuta nyt arkistojen kätköistä kaivettua teoslahjoitusta ovat Ateenalaisten laulu ja Romanze in C op 47 eli tuttavallisemmin Romanssi. Teoslahjoituksia voi ihastella Joensuun pääkirjaston musiikkiosaston näyttelyssä.

Jean Sibelius lahjoitti teokset aikanaan Joensuun musiikkiyhdistykselle, joka päätti vuonna 1908 pitää vuosikokouksensa säveltäjämestarin syntymäpäivänä, joulukuun 8. päivänä. Joensuun mieslaulajat ry on puolestaan musiikkiyhdistyksen perillinen.

Hymni mieskuorolle on mieslaulajien säilytyksessä, Romanssi ja Ateenalaisten laulu Joensuun pääkirjaston huomassa. Teillä tietymättömillä on yhä kaksi lahjoitusteosta, Sviitti Belsazar Gästabud ja esittämisoikeus melodraamaan Skogsrået.

Musiikki ei pölyty

Sibeliuksen teoslahjoitusten löytyminen ja niiden aktiivinen etsiminen alleviivaa säveltäjän musiikin merkitystä. Joensuun mieskuoron ohjelmistossa on runsaasti Sibeliusta, jota kuullaan muun muassa tulevissa joulukonserteissa.

– Kai hän on aavistanut sen, että Joensuussakin hänen musiikkiaan soitetaan, koska hän on nämä nuotit aikanaan tänne lähettänyt, tuumailee Heikki Suutela.

Ei tämä helppo kappale ole, siinä on pitkiä fraaseja ja teknisesti laulajalle se on aika hankala.

Pekka Horttanainen

Kun Hymni mieskuorolle tuli arkistosta esiin, otettiin teos Joensuun mieslaulajien ohjelmistoon. Siitäkin huolimatta, että Sibelius ei päästä laulajaa helpolla.

– Ei tämä helppo kappale ole, siinä on pitkiä fraaseja ja teknisesti laulajalle se on aika hankala. Parantamisen varaa meillä varmasti siinä riittää, mutta on se meidän ohjelmistossa tulevaisuudessakin, toteaa Joensuun mieslaulajien puheenjohtaja Pekka Horttanainen.

Entäpä jatko? Voidaanko Joensuun mieslaulajien nuottipinosta kaivaa yhä edelleen esiin muhevia yllätyksiä?

– Uskon, että jokaista nuottia, joka siellä arkistossa on, olen koskettanut. En usko, että Hymniä arvokkaampaa löytöä pystyisin tekemään, naurahtaa Heikki Suutela.

Lue seuraavaksi