Venäjän infosota kiihtyy – varapuolustusministeri vetosi toimittajien objektiivisuuteen

Venäjän informaatiosota sai uuden vaihteen, kun maan puolustusministeriö valjastettiin todistamaan Turkin ja terroristien välisiä kytköksiä. Suomen Moskovan puolustusasiamiehen mukaan puolustusministeriön uudella roolilla Venäjä pyrkii hakemaan lisäuskottavuutta informaatiovaikuttamisessaan.

Yle maailmalla
Venäjän puolustusministeriö.
Venäjän puolustusministeriö piti näyttävän tiedotustilaisuuden näkemystensä tueksi.Yuri Kochetkov / EPA

Venäjän puolustusministeriö väitti Moskovassa järjestetyssä massiivisessa tiedotustilaisuudessaan Turkin presidentin ja tämän perheen sekaantuneen terroristijärjestö Isisin öljykauppaan. Väittämän todisteeksi tilaisuudessa esiteltiin satelliittikuvia.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun Venäjän puolustusministeriö kutsui pakeilleen suuren määrän venäläisiä ja ulkomaisia toimittajia sekä Moskovassa työskentelevät kansainväliset sotilasasiamiehet.

Suomen Moskovan puolustusasiamies Juhani Pihlajamaa näkee tilaisuuden poikkeuksellisena ja pitää sitä uutena vaiheena Venäjän informaatiovaikuttamisessa.

– Tällainen rooli ei kuulu puolustusministeriölle, vaan sen pitäisi olla esimerkiksi presidentin hallinnon tai ulkoministeriön toimintaa, koska se koskee kahden maan välisiä suhteita, tilaisuuteen paikalle kutsuttu Pihlajamaa sanoo.

Pihlajamaa uskoo Venäjän pyrkivän hakemaan lisäuskottavuutta käyttämällä väitteittensä todistelussa puolustusministeriön asiantuntijoita, jotka myös vastaavat satelliittikuvien ottamisesta.

Toimittajat mukaan Venäjän terrorismin vastaiseen rintamaan

Tilaisuudessa esiintynyt Venäjän varapuolustusministeri Anatoli Antonov vetosi tunteikkaasti useaan otteeseen paikalla olleisiin toimittajiin.

– Tiedämme, että toimittajien joukossa on paljon rohkeita ja pelkäämättömiä ihmisiä, jotka suorittavat rehellisesti työnsä. Mielestämme jokaisen järkevän toimittajan tulee taistella tätä 2000-luvun ruttoa vastaan, Antonov julisti kutsuessaan toimittajia yhteiseen taisteluun terrorismia vastaan.

Venäjän varapuolustusministeri myös muistutti Turkin pidättäneen kaksi toimittajaa, jotka paljastivat kirjoituksessaan rekkasaattueen vievän aseita ja ammuksia Syyriaan kapinallisille.

Todellisuudessa myös Venäjällä toimittajien vapaa työskentely on vaikeuksissa.

Toimittajat ilman rajoja -järjestön syksyllä julkaistussa 180 maata käsittävässä lehdistövapauslistauksessa Turkki on arvioitu sijalle 149. ja Venäjän sijoitus on kolme pykälää alempana eli sijalla 152.

Propagandan tarve kasvaa Syyrian operaation pitkittyessä

Venäjän puolustusministeriö kertoo jatkavansa Turkin ja terrorismin välisten suhteiden paljastamista.

Ensi viikolla on määrä esittää todisteita väitteille, joiden mukaan Turkista kuljetetaan aseita ja muita taistelutarvikkeita terroristijärjestö Isisille. Lisäksi Venäjä väittää, että Turkissa sijaitsee terroristien koulutusleirejä.

Suomen Moskovan puolustusasiamies Juhani Pihlajamaa näkee Venäjän onnistuneen kokonaisuudessaan hyvin Syyriaa koskevassa informaatiovaikuttamisessaan. Etenkin kotiyleisöön kohdistettu propaganda näyttää toimivan.

Syyrian operaation pitkittyessä informaatiovaikuttamisen tarve kuitenkin lisääntyy myös venäläisyleisön suhteen. Siksi myös puolustusministeriön rooli saattaa kasvaa entisestään.

– Venäjään suunnatulla viestinnällä haetaan enemmän ja enemmän oikeutusta oman kansan silmissä Syyrian operaatiolle, etenkin jos siellä kuolee lisää venäläissotilaita, sanoo Juhani Pihlajamaa.