Helsinki-Allas saa miljoonalainan kaupungilta, vaikka hankkeen riskit epäilyttävät monia valtuutettuja

Helsingin kaupunginvaltuustossa käytiin tänään keskiviikkoiltana vilkasta keskustelua Katajanokalle suunnitellusta uima-altaasta. Valtuusto päätti myöntää hankkeelle miljoonan euron lainan, mutta sen riskit arveluttavat useita valtuutettuja.

Kotimaa
Allas-hanke kaukaa katsottuna.
Allas rakennetaan Katajanokan rantaan. Huttunen-Lipasti-Pakkanen Arkkitehdit

Katajanokalle suunniteltu Helsinki-allas on päässyt tavoitteeseensa joukkorahoituksessa, mutta se tarvitsee vielä miljoonan euron lainan Helsingin kaupungilta.

Tänään keskiviikkoiltana kaupunginvaltuusto päättikin myöntää hankkeelle lainan äänin 56-11.

Ennen äänestystä käytiin pitkä keskustelu, jonka aikana useat valtuutetut toivat esille huolensa hankkeeseen liittyvistä riskeistä, joita nähtiin sen taloudessa ja altaan sijainnissa lähellä valtameriristeilijöitä.

Helsinki-altaan hallituksen puheenjohtaja on Raoul Grünstein, joka tunnetaan myös saneeraukseen ajautuneen Kulttuuritehdas Korjaamon toimitusjohtajana.

Yrjö Hakasen (skp) mukaan altaan budjetin edellyttämä kävijätavoite vaikuttaa uhkarohkealta.

– Se on samaa tasoa kuin Helsingin kaikkien maauimaloiden yhteenlaskettu kävijämäärä keskimäärin 2000-luvulla. Lainaa hakevalla Allas-yhtiöllä on luottotiedoissa maskuhäiriömerkintä ja samaan konserniin kuuluva Korjaamo on velkasaneerauksessa.

Hakanen esitti lainapäätöksen hylkäämistä. Samoilla linjoilla oli Hannele Luukkainen (kok).

– Rakastan uimista, mutta en voi kannattaa tätä hanketta ja sen paikkaa riskien vuoksi. Lainan hakijalla on jo maksuhäiriömerkintä ja Korjaamo on konkurssisaneerauksessa. Toinen riski liittyy merenkulkuun ja sataman ahtauteen, jossa liikkuu isoja laivoja.

– Tämä hanke on mieletön, lisäsi Seppo Kanerva (ps).

Björn Månsson (sfp) ei halunnut hylätä esitystä, mutta hänen mielestään pitäisi selvittää, mitä alueen laituripaikoille tapahtuu.

Arja Karhuvaara (kok) epäili, että kaupunki ei saa rahojaan takaisin, jos hanke kaatuu. Hän myös kyseenalaisti hankkeen sijainnin Katajanokalla.

– Miksei näitä kelluvia altaita voi viedä Töölönlahteen?

Tuomas Rantanen (vihr.) huomautti, että Korjaamoon liittyvät asiat eivät liity Helsinki-allas yhtiöön.

– Tähän asti hanke on mennyt riidattomasti läpi. Tässä viheessa olisi vastuutonta vetää laina pois alta. Kokoomus on aiemmin sanonut, että yrittäjiä pitää kohdella johdonmukaisesti ja reilusti. Lainan ehdot on katsottu läpi kaupungin kansliassa ja kokoomus on ollut mukana asian valmistelussa.

Jan Oker-Blom (sfp) toi esille, että joukkorahoituksen onnistuminen kertoo siitä, että moni kaupunkilainen toivoo allas-hankkeen toteutumista.

Laura Rissanen (kok) oli samaa mieltä.

– Allas elävöittää ja tuo hauskempaa Helsinkiä.

Nuutti Hyttinen (ps) sanoi, että Helsinkiä ei pidä elävöittää veronmaksajien rahoilla, ja että lainan myöntäminen haittaisi muiden yrittäjien toimintaa alueella.

Jarmo Nieminen (vihr.) puolestaan muistutti, että kaupungin strategia lupaa edistää merenkulkua.

– Paikka ei ole oikea. Oletteko miettineet, miten moneen yrittäjäryhmään altaan sijoittaminen vaikuttaa? Kauppatori kuuluu torille, kansalaisille ja laivoille. Miten on mahdollista, että näin epävarmoilla perusteilla myönnetään lainaa? En voi kannattaa!

Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen vastasi valtuutettujen huoleen lainan ehdoista.

– Ehdot on muotoiltu niin, että huomioidaan ne riskit, joita hankkeessa kieltämättä on.