IAEA vahvistaa vuosikymmenen epäilyt: Iran valmisteli ydinaseen rakentamista

Kansainvälinen atomienergiajärjestö arvioi, että Iran havitteli ydinasetta, mutta ei päässyt kehitystyössä alkua pitemmälle. Kehitystyö lopetettiin jo vuosia sitten, kertoo IAEA:n raportti.

Ulkomaat
Bushehrin ydinlaitos Iranissa.
Bushehrin ydinlaitos Iranissa.Abedin Taherkenareh / EPA

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA on saanut valmiiksi raportin, jossa on selvitetty Iranin ydinteknologian kehittämistyötä.

YK-järjestö uskoo, että Iran on valmistellut ydinaseen rakentamista. Suunnitelmallinen valmistelu kuitenkin päättyi lähes tyystin vuoden 2003 lopulla. Tuossa vaiheessa kehitystyö ei ollut edennyt alkuvaihetta ja perusvälineistön testausta pidemmälle, raportissa todetaan.

Muukin ydinaseeseen liittyvä kehitystyö lakkasi viimeistään vuonna 2009, IAEA uskoo.

Raportti perustuu Yhdysvalloista, Israelista ja joistakin muista Iranin vihollismaista saatuun tiedustelutietoon. Lisäksi tietoa on saatu IAEA:n omista tutkimuksista ja haastatteluista.

Iran on joutunut ankarien kansainvälisten pakotetoimien kohteeksi, koska monet maat epäilivät sen valmistelevan ydinaseita ydinenergiaohjelmansa siivellä.

Maa pääsi kuitenkin viime heinäkuussa sopimukseen johtavien länsimaiden kanssa tarkastustoimista, joiden avulla ydinaseiden valmistus voidaan estää. Pakotteiden purkamista valmistellaan parhaillaan.

Lähteet: AP, Reuters, AFP