1. yle.fi
  2. Uutiset

Nokian lupaus tuli kaupantekijäisinä fuusiossa – Yhtiö lupaa säilyttää työpaikat Ranskassa seuraavat kaksi vuotta

Verkkoyhtiö Nokian yhtiökokous siunasi keskiviikkoiltana yrityskaupan ranskalaisen Alcatel-Lucentin kanssa. Yhtiön hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa sanoo, että ranskalaisille työntekijöille annettu lupaus tuli fuusiossa kaupantekijäisinä. Nokia on luvannut olla vähentämättä työpaikkojen määrää Ranskassa fuusiota seuraavina kahtena vuotena.

talous
Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa
Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa Nokian ylimääräisessä yhtiökokouksessa 2. joulukuuta.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Nokian yhtiökokous antoi keskiviikkoiltana siunauksen Suomen taloushistorian suurimmalle yrityskaupalle. Nokia ostaa ranskalaisen verkkoyhtiö Alcatel-Lucentin 15,6 miljardilla eurolla.

Kauppa toteutuu kokonaisuudessaan osakkeiden vaihdolla. Jotta kauppa saa lopullisen siunauksen, puolet ranskalaisyhtiön nykyisistä omistajista pitää hyväksyä Nokian tarjous osakkeiden ostosta.

Nokia arvioi, että kauppa saa viimeisen sinetin ensimmäisellä vuosineljänneksellä vuonna 2016. Ainakin tähän asti kahden yhtiön yhdistyminen on edennyt ennakoitua nopeammin.

– Etenemme tällä hetkellä omaa alkuperäistä aikataulua edellä. Tämä johtuu pääasiassa siitä, että valtioiden hyväksynnät tapahtuivat nopeammin kuin ennakoimme, sanoo Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa.

Fuusio on saanut nopeasti kilpailuviranomaisten hyväksyntöjä eri maissa. Viimeksi lokakuussa Ranskan talousministeriö ja Kiinan kilpailuviranomainen antoivat yhdistymiselle siunauksen.

Nyt kaupan toteutumisen aikataulu riippuu täysin ranskalaisomistajien halusta myydä osakkeensa.

Lupaus työpaikoista tuli kaupan mukana

Nokian ja Alcatelin fuusion ympärillä on käyty paljon keskustelua työpaikoista. Ranskalaisyhtiön leivissä työskentelee 52 600 työntekijää, joista hieman alle neljäsosa Euroopassa.

Nokiassa työntekijämäärä pyörii samalla tasolla. Suomalaistyöntekijöitä on kuitenkin ihmetyttänyt Nokian lupaus ranskalaisviranomaisille ja – poliitikoille.

Yhtiö on luvannut, ettei fuusiota seuraavien kahden vuoden aikana irtisanota väkeä Ranskassa. Lupaus herättää kysymyksen siitä, onko se tehty liiketaloudellisilla perusteilla.

– Lupaus on tehty täysin liiketaloudellisilla perusteilla. Se on ollut omalta osaltaan edellytys tämän kaupan toteuttamiselle. Ja tämä kauppa on meille yhtiönä erittäin tärkeä, Siilasmaa sanoo.

Hallituksen puheenjohtaja Siilasmaa tarkentaa, että Nokia vain pitää kiinni lupauksista, jotka Alcatel-Lucent on aiemmin tehnyt Ranskan hallitukselle.

-Aina yrityskaupassa ostava yritys joutuu ottamaan ostamansa yrityksen sitoumuksen omakseen. Tämä on normaali käytäntö, Siilasmaa kertoo.

Pitääkö sitten suomalaisen insinöörin pelätä työpaikkansa puolesta Suomessa?

– Tavoitteemme on, ettei kenenkään tarvitse pelätä. Pelko estää yhtiön kehittämistä. Mutta tosiasia on, että tällaisen kahden ison yhtiön fuusiossa on päällekkäisyyksiä. Olemme asettaneet 900 miljoonan euron synenergiatavoitteet.

Alun perin Nokia ilmoitti, että säästötavoite pyritään samaan kasaan vuonna 2019. Puheenjohtaja Siilasmaan mukaan fuusion vauhdikkaan etenemisen myötä tavoitetta on aikaistettu vuoteen 2018.

Mikäli fuusio saadaan tehtyä ensi vuoden ensimmäisellä vuosineljänneksellä, työpaikkoja voidaan vähentää myös Ranskasta. Lupaus raukeaa tässä skenaariossa vuonna 2018.

Nokia ei vielä kommentoi, mihin maihin leikkaukset kohdistuvat.

Luottamus puuttuu työmarkkinoilla

Nokia on edelleen merkittävä työllistäjä Suomessa. Siilasmaa ei peitäkään kritiikkiään siitä, että työmarkkinaosapuolten neuvottelut keskeytyivät keskiviikkona yhteiskuntasopimuksesta.

Siilasmaa pelkää, että osapuolet ovat hukanneet keskittymisen oikeisiin asioihin.

– Meidän pitäisi keskittyä työpaikkoihin, eikä vanhojen etujen säilyttämiseen.

Hänen silmissään osapuolten välissä ei näytä olevan luottamusta.

– Isoissa yrityskaupoissa, joissa olen ollut pääneuvottelijana, olen huomannut, että kaikkein tärkein asia on luottamus. Aina tulee ongelmia matkaan ja luottamus on ainoa, jolla niistä selvitään.

Siilasmaan mukaan nyt luottamusta puuttuu kaikkien osapuolten väliltä. Tätä hän pitää erittäin vahingollisena asiana kaikille suomalaisille.

Entä vaikuttaako neuvotteluiden kariutuminen Nokian halukkuuteen työllistää Suomessa?

– Mikään yksittäinen tapahtuma ei ratkaise mitään. Mutta kaikki se negatiivisuus, jota Suomessa on nähty ja kuultu, niin totta kai se kumulatiivisesti vähentää investoijien halukkuutta investoida.

Lue seuraavaksi