60 vuotta toiminut kauppa Pelkosenniemellä jää lappilaisen kaupan historiaan

Pelkosenniemen kirkonkylässä 60 vuotta toiminut Asuste-Kenkä Pesonen lopettaa toimintansa tammikuun aikana. Luopuminen on haikeaa, mutta Sirkka ja Aarne Pesonen tietävät tehneensä työn, joka jää merkittävänä muistona lappilaisen kaupan historiaan.

talous
Parikymppinen kauppias Aarne Pesonen (oik.) palvelee pankinjohtaja Eero Karalaa.
Parikymppinen kauppias Aarne Pesonen (oik.) palvelee pankinjohtaja Eero Karalaa.Pesosen albumi
Kauppiaspari Sirkka ja Aarne Pesonen.
Aarne Pesosta haastattelee Jorma Korhonen.

– Niin... kyllä tämä luopuminen on tietysti haikeaa, mutta kaikella on aikansa, Aarne Pesonen tuumailee. Vaikka miehellä on ikää jo kunnioitettavat 83 vuotta, niin mieli tekisi vielä jatkaa.

– Tässä kun kuitenkin vielä ollaan terveitä. No... ehkäpä sitä sitten touhutaan muuta; hoidetaan kuntoa - se on tärkeää.

Varsin virkeitä ovatkin Sirkka ja Aarne. Vaikka luulisi, että 60 vuotta kaupanpitoa on vienyt fyysiset ja henkiset mehut, mutta eipäs vain. Harva se ilta pariskunta nähdään sauvakävelemässä kirkonkylän raitilla.

– Niin ja kyllä tässä pitää vielä muutamissa järjestöissä mukana touhuta, Aarne huomauttaa. Monet luottamustehtävät hän on jättänyt, mutta muun muassa leijonat ja yrittäjäjärjestö ovat pysyneet.

Pesosillakin on niin, että isäntämies on osallistunut menoon jos toiseenkin ja Sirkka-vaimo on pysytellyt enemmän aloillansa. Aarne kiittääkin vaimoaan siitä, että tämä on mahdollistanut hänen osallistumisensa; on hoitanut kotia, lapsia ja kauppaakin.

– Hyvin meillä on yhdessä mennyt, hän tunnustaa.

Ostovoima hiipuu - kauppa loppuu

Aarne Pesonen sanoo, että kaupan lopettamiseen on selvä syy. Pelkosenniemen väkimäärä, ja vaikka asiakkaita tulisi kauempaakin, ei riitä ylläpitämään kannattavaa kauppaa. Ajat ovat muuttuneet.

– Meitä pelkosenniemeläisiä on enää vain 930. Tarvittaisiin tuollainen 3000 - 4000 ihmisen väestöpohja, jotta kauppa luonnistuisi. Työtä, työtä... sitähän täällä tarvittaisiin, mutta mistä saat.

Aarne Pesonen yhä odottaa, että Vuotoksen allas rakennetaan ja sitä kautta työllistytään. Allasasia sinällään on aihe, josta hän ei ole kauppiasuransa aikana juuri puhunut.

– Parempi on ollut olla vaiti, kun siitä on niin kahdenlaiset mielipiteet, hän sanoo.

Pesosen kauppa jatkaa Pyhätunturilla

Kauppaa kirkolla lopettaessaan ja luopumisen hetkellä Pesosia lohduttaa se, että tytär Riitta jatkaa vanhempiensa jäljillä kaupanpitoa Pyhätunturilla. Siellä Ilona-tavaratalossa voi jatkossa päästä tuttuun Pesosen kaupan ilmapiiriin.

– Se on tuossa niin lähellä, että sinne on vanhojen asiakkaidenkin helppo poikeata, Aarne sanoo.

Sirkka ja Aarne Pesonen haluavat kiittää asiakkaitaan näiltä kuudelta vuosikymmeneltä.

– Yhdessä olemme viettäneet monta onnen hetkeä, jakaneet iloja ja suruja.