1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Eläinlääkäri: "Jos ihminen ei pysty huolehtimaan itsestään, niin harvoin hän pystyy huolehtimaan eläimestäkään"

Jos eläimellä on akuutti hätä, sen voi ottaa tarkastuskäynnillä heti pois omistajaltaan. Usein omistajalle kuitenkin annetaan mahdollisuus yrittää korjata tilanne. Lemmikinomistajan olisi kuitenkin parasta luopua eläimestä itse, jos siitä ei pysty huolehtimiaan.

Maria Wahlfors
Kun ihmisillä menee huonosti, se näkyy myös lemmikkien kohtelussa. Mitä tehdä jos epäilee tai näkee eläintä kohdeltavan huonosti. Tähän vastasi valvontaeläinlääkäri, Suomen Eläinlääkäriliiton eläinsuojeluvaliokunnan puheenjohtaja Maria Wahlfors.

– Ihmisten pahoinvointi näkyy aika suoraan siinä miten eläimillä menee. Jos ihmisillä menee niin huonosti, eikä tämä jaksa huolehtia itsestään, niin harvoin hän jaksaa huolehtia eläimestäkään kunnolla, sanoo valvontaeläinlääkäri Maria Wahlfors Yle aamu-tv:ssä.

Eläinsuojeluilmoituksia tulee eniten asioista, jotka näkyvät jotenkin ulospäin.

– Tyypillinen ilmoitus voi olla esimerkiksi, se että koiraa ei viedä tarpeeksi usein ulos, tai että eläin näyttää sairaalta, tai että se liikkuu huonosti.

Tarkastuskäynnit tehdään ilmoittamatta käynnistä etukäteen.

– Eläimen ottaminen pois omistajaltaan on ihan viimeinen toimenpide, koska eläin on kuitenkin ihmisen omaisuutta, eikä sitä noin vain voi lähteä ottamaan pois pieneten asioiden takia. Ensin pyritään saamaan yhteisymmärrys eläimen omistajan kanssa ja sitten hänelle voidaan antaa määräyksiä.

– Tosin jos eläimellä on akuutti hätä, niin sen voi ottaa vaikka välittömästi pois. Mutta jos omistaja sanoo, että hän korjaa asiat ja pystyy siihen, niin silloin hänelle annetaan mahdollisuus korjata tilanne.

Eläimestä kannattaa luopua siihen asti, kunnes saa omat asiansa kuntoon

Wahlforsin mukaan parasta olisi pyytää ajoissa apua, jos ihminen itse huomaa että asiat ovat lipsumassa käsistä ja huomaa, ettei pysty huolehtimaan lemmikistä.

– Se olisi tietysti kaikkein kannatettavin tie, että omistaja itse havahtuu siihen, että nyt en ehkä pysty huolehtimaan eläimestä sillä tavalla kuin pitäisi.

Näen työssäni paljon ihmisten ja eläinten pahoinvointia

– Olisi parasta, jos ihminen itse ymmärtäisi luopua eläimestä ajoissa tai hankkia sille väliaikaisen hoitopaikan, kunnes saa omat asiansa kuntoon.

Kynnystä pyytää apua saattaa korottaa se, että moni voi pelätä, että eläin joudutaan lopettamaan, jos sille ei löydy hoitopaikkaa.

– Esimerkiksi vapaaehtoisiin eläinsuojelujärjestöihin voi ottaa yhteyttä tai valvontaviranomaiselle voi soittaa ja kysyä, olisiko hänellä jonkinlaisia kontakteja tai kanavia, jota kautta eläimen saisi hoitoon. Sitten tietysti kannattaa muistaa ystävät ja tuttavat ja pyytää apua. 

Miten valvontaeläinlääkäri itse jaksaa työtään: onko työ hirveää, koska siinä joutuu näkemään kaltoinkohdeltuja eläimiä?

– Omasta mielestäni työni ei ole hirveää. Tosin siinä näkee paljon ihmisten ja eläinten pahoinvointia. Mutta monesti pystyn työlläni vaikuttamaan siihen, että asiat tavalla tai toisella korjaantuvat.