Elämää Postin jälkeen – "Minusta tulee puutarhuri, olen päässyt jo ajamaan traktorilla"

Tuomo Käyrä: Mietin, että jotain uutta voisin vielä tehdä elämässäni. Käyrä on yksi kahdeksasta, joita Yle seuraa Elämää postin jälkeen -sarjassa.

Minua ei irtisanottu, vaan lähdin vapaaehtoisesti huhtikuun viimeisenä päivänä 2014. Otin Postin tarjoaman Oma polku -paketin, eli Posti maksoi kertakorvauksena puolen vuoden palkan.

Nautin työnteosta ja olen kova tekemään töitä, mutta kantopiirit kasvoivat koko ajan. Selkään sattui enkä tahtonut enää jaksaa. Mietin, että jotain uutta voisin vielä tehdä elämässäni.

Alussa työttömäksi jääminen ei ollut mikään ongelma. Loppukevät ja kesä kuluivat vaimon sukutilalla Keski-Suomessa. Olemme auttaneet luomumansikkatilalla jo monta kesää.

Elokuun alussa palasimme Ouluun, kun vaimolla alkoivat työt. Minä jäin kotiin. Ei ollut mitään tekemistä. Sitä vain istui sohvalla ja katsoi televisiota. Melkein meni elämänhalukin, kun tavallaan ei ollut mitään. Sitä oli niin tottunut tekemään koko ajan töitä.

Vaikka Postin palkka ei ollut iso,  työttömyyskorvauksen pienuuden huomasi arjessa. Sillä ei paljon saa. Muutama satanenkin merkitsee tosi paljon. Onneksi saimme asunnon juuri maksettua ja autokin on uusi. Pääsemme sillä käymään Keski-Suomessa. Koska vaimoni on töissä, selvisimme kuitenkin ihan hyvin. Työttömyyteni ei tavallaan meitä taloudellisesti kovin paljon rasittanut.

Lonkkakivut vain pahenivat sohvalla istuessa. Syyskuussa menin lääkäriin ja helmikuussa sain uuden tekonivelen. Seuraavat kuukaudet olin sairauslomalla.

Leikkauksen jälkeen vaimon kanssa ryhdyimme miettimään, mitä voisin isona tehdä. Meillä on ollut viisi vuotta oma tanssikoulu, Tango. Mietimme, josko siitä olisi minulle kokopäivätyö. Tulimme siihen tulokseen, että ei ole. Meillä ei käy niin paljon oppilaita, että siitä saisi elannon.

Kuvat: Pekka Tynell /Yle

Aikuiskoulutuspaikkoja selatessamme päätimme, että haen puutarha-alan kouluun. Sitä oppia voisi hyödyntää vaimon sukutilallakin. Olemme miettineet, mitä muuta siellä voisi viljellä paitsi luomumansikkaa.

Aloitin koulun nyt syksyllä. Aikaisintaan voisin valmistua  jouluna 2016. Tykkään koulusta tosi paljon. Olen oppinut paljon uutta, päässyt ajamaan isolla traktorilla ja ruohonleikkurilla.

Täytyy olla kiitollinen, että aikanaan pääsin töihin, vaikka ei ollut mitään koulutusta. Tällä hetkellä Posti on niin isossa myllerryksessä, että kukaan ei taida tietää, mitä tulevaisuudessa tapahtuu. Joskus kaipaan sinne takaisin, mutta siihen työhön en enää pysty.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.