Halvat lääkkeet houkuttelevat itärajan asukkaita venäläiseen pikkuapteekkiin

Venäläisapteekeissa myydään ilman reseptiä lääkkeitä, joihin Suomessa tarvitsee lääkärin reseptin. Käsikauppalääkkeitä haetaan Venäjän puolelta halvan hinnan vuoksi. Heti rajan takana suomalaisasiakkaita palvelee pieni apteekki.

Kotimaa
Venäläisiä lääkkeitä.
Vilma Hannén / Yle

Rättijärven kyläpahanen Nuijamaan rajalta Viipurin suuntaan on varsinainen lääkekaupan keskus. Pienessä hirsimökissä sijaitsevasta apteekista suomalaiset matkailijat ostavat lääkkeitä huomattavasti kotimaata halvemmilla hinnoilla.

Osalle Lappeenrannan seudun asukkaista on tullut tavaksi käydä tankkaamassa auto Venäjän puolella. Samaan reissuun yhdistetään myös apteekkiostokset, kertoo lappeenrantalainen eläkeläinen Tuula Karhu.

– Monet tuotteet ovat enemmän kuin puolet halvempia Suomen hintoihin verrattuna. Käsirasvat esimerkiksi maksavat alle euron. Jalkarasvat samoin. Vitamiineja ja kalaöljyvalmisteita ostan myös.

Tulehduskipulääkkeistä Rättijärven vitriinissä on tarjolla suuria, sadan tabletin pakkauksia suomalaisittain halpaan hintaan. Tuula Karhua venäläislääkkeiden laatu ei epäilytä.

– Suomen puolen apteekista tulee haettua vain reseptilääkkeet ja antibiootit, jos niitä tarvitaan. Kaiken muun haen Venäjän puolelta, Tuula Karhu kertoo.

Hintatietoisuutta rajan molemmin puolin

Viipurilaisesta Nevis-apteekista kerrotaan, että suomalaisasiakkaat ostavat särkylääkkeitä, vitamiineja ja kalaöljyjä. Kaupaksi käyvät myös rauhoittavat yrttipohjaiset tuotteet univaivoihin.

Nurinkurista tai ei, samoja tuotteita kyselevät Suomen puolen apteekeissa vierailevat venäläiset matkailijat. Apteekkari Anja-Riitta Martinsen Imatrankosken apteekista kertoo, että venäläiset hakevat vitamiineja, kosmetiikkaa ja luontaistuotteita. Erityisen suosittuja ovat kalaöljyvalmisteet.

Proviisori Kristiina Horppila Lappeenrannan ensimmäisestä apteekista kertoo samansuuntaisista kokemuksista.

– Lasten vitamiineja menee erityisen paljon. Venäläiset ostavat pienille lapsille d-vitamiinia ja isommille monivitamiineja.

Samassa apteekissa tulkkina työskentelevä Natalia Tuovila arvelee, että venäläiset hakevat tuotteen Suomesta varmistuakseen sen aitoudesta ja hyvästä laadusta.

Samoin kuin suomalaisia myös venäläisiä houkuttaa rajan ylittävään ostosmatkailuun hinta. Verovapaa kauppa laskee vitamiinien hintaa 14 prosenttia ja kosmetiikan hintaa 24 prosenttia.

Erikoisvahvaa "venäläistä buranaa"

Vitamiinien lisäksi rajan yli kuljetetaan vahvempiakin lääkkeitä. Joissain venäläisapteekeissa myydään ilman reseptiä vahvoja särkylääkkeitä sekä antibiootti- ja kortisonivalmisteita, joihin Suomessa tarvitsee lääkärin reseptin. Näiden tuominen rajan yli Suomeen on kiellettyä. Esimerkiksi Rättijärven apteekista osataan kysyä paikallisia erikoisuuksia, kuten "venäläiseksi buranaksi" kutsuttua voimakasta kipulääkettä.

Nuijamaan tullin päällikkö Lasse Jutila muistuttaa, ettei reseptilääkettä saa tuoda Venäjältä Suomeen, ellei pysty rajatarkastuksessa näyttämään lääkkeen käyttöön oikeuttavaa reseptiä. Laittomia lääkkeitä havaitaan tullissa satunnaisesti. Lievä lääkeainerikos johtaa useimmiten sakkorangaistukseen

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea seuraa lääkkeiden tuontia Suomeen. Yliproviisori Kristiina Pellas pitää tärkeänä, että matkailijat tunnistavat tuntemattoman lääkkeen käyttöön liittyvät riskit. Esimerkiksi vahvojen lääkkeiden sivu- ja yhteisvaikutuksia voi olla vaikea arvioida ilman lääketieteen koulutusta.