Nordnet: piensijoittajat povaavat suhdannekäännettä - tankanneet salkkuun kiinteistöalaa

Osakesijoittajat panostaneet huimasti kiinteistöihin ja rakentamiseen. Fortum silti ykkössuosikki.

talous
Rakennustyömaa Helsingissä.
Rakennustyömaa Helsingissä.Henrietta Hassinen / Yle

Piensijoittajien into hankkia salkkuunsa kiinteistö- ja rakennuslan osakkeita ennakoi osake- ja rahastovälittäjä Nordnetin mukaan orastavaa suhdannekäännettä. Nordnetin tiedotteen mukaan suomalaiset piensijoittajat tankkasivat marraskuussa asunto- ja kiinteistösektorilta erityisesti Ramirentin, Spondan, YIT:n ja Cityconin osakkeita.

– Mainitut yhtiöt nousivat täysin poikkeuksellisesti kuukauden kymmenen netto-ostetuimman osakkeen joukkoon. Kun näin moni keskisuuri yhtiö kiilaa koko pörssilistan ostokärjen tuntumaan, on kyse vahvasta kannanotosta Suomen orastavan suhdannekäänteen puolesta kohti parempia aikoja. Syklinen rakennussektori lähtee yleensä mukaan talouden suhdannenousuun ensimmäisten joukossa, analysoi Nordnet Suomen maajohtaja Niklas Odenwall.

Osakesäästäjien keskusliiton toimitusjohtaja Antti Lahtinen sanoo, että kiinteistö- ja rakennuspuolen suosiminen ostoissa kuulostaa loogiselta, koska alan osakkeet ovat olleet alamaissa. Venäjä-riski on painanut etenkin YIT:tä ja SRV:tä. Suomen talouden nousua hän ei näistä merkeistä kuitenkaan näe.

– Suomen tilanne on vielä niin heikko, että suhdannekäännettä ei näistä vielä kannata julistaa.

Fortum noussut suomalaissijoittajien kestosuosikiksi

Energiayhtiö Fortumista on tullut suomalaissijoittajien uusi kestosuosikki entisen valtiaan Nokian sijaan. Osake- ja rahastovälittäjä Nordnetin mukaan Fortumin osake oli marraskuussakin suomalaisten piensijoittajien ylivoimaisesti netto-ostetuin osake, nyt jo viidettä kuukautta putkeen.

– Juhannuksen jälkeen suomalaiset ovat sijoittaneet Fortumin osakkeeseen lisää nettomääräisesti 342 miljoonaa euroa. Fortumissa erityisen kiinnostavaa on yli yhdeksään prosenttiin kohonnut osinkotuotto. Fortumin houkuttelevuus on kasvanut potenssissa, kun osakkeen kurssitaso on notkahtanut 20 prosenttia viimeisten kuuden kuukauden aikana, kertoo Odenwall.