Hyppää sisältöön

SDP hengittää jo keskustan niskaan, perussuomalaisten syöksy syvenee

Suurimman oppositiopuolueen SDP:n kannatus jatkaa nousuaan. Ylen marraskuun mittauksessa SDP:tä äänestäisi 21 prosenttia vastanneista. Hallituspuolueiden yhteenlaskettu kannatus on nyt alle 49 prosenttia.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Perussuomalaisten kannatuksesta hupeni kuukaudessa taas lähes prosenttiyksikön verran. Alamäkeä on jatkunut jo puoli vuotta ja 17,7 prosentin eduskuntavaalituloksesta on hallituksessa kadonnut puolet.

Oppositio ohitti hallituksen suosion

Perussuomalaisten romahdus on painanut hallituspuolueiden yhteisen kannatuksen alle 49 prosentin. Marraskuussa eduskunnan oppositiopuolueet ohittivat ensimmäisen kerran hallituspuolueiden suosion prosenttiluvuin 49,8–48,8.

Pääministeripuolue keskustan kannatus on pysynyt koko syksyn vajaan 22 prosentin lukemissa eli hieman eduskuntavaalituloksen yläpuolella.

Stubb-kohu nirhaisi kokoomusta

Kokoomukselle mitattiin marraskuussa 18,3 prosentin kannatus, joka on täsmälleen sama kuin lokakuussa ja lähes samoissa luvuissa kuin eduskuntavaalitulos.

Taloustutkimuksen tutkimuspäällikön Jari Pajusen mukaan kokoomuksen kannatus oli marraskuun alkuviikkoina hienoisessa nousussa, mutta tällä viikolla kokoomuksen kannatus sukelsi noin 16 prosenttiin.

Kokoomuksen puheenjohtajan, valtiovarainministeri Alexander Stubbin viime viikon torstaina eduskunnassa esittämistä osakeomistusten hallintarekisterin viranomaiskannatukseen liittyneistä vääristä tiedoista noussut kohu näyttää välittömästi horjuttaneen kokoomuksen kannatusta.

Kokoomuksen notkahdus nosti tämän viikon alussa erityisesti vihreiden kannatusta.

Vasemmistoliitto kiri perussuomalaisia kiinni

Marraskuussa kaikkien oppositiopuolueiden kannatus nousi.

Vahvimman nousun teki vasemmistoliitto, joka kipusi jälleen yli kahdeksan prosentin rajan Samalla ero perussuomalaisiin kutistui ja on enää vajaan prosenttiyksikön.

Vihreät keikkuu edelleen selvästi eduskuntavaalitulosta korkeammissa runsaan 12 prosentin lukemissa.

Pienistä oppositiopuolueista RKP:n ja kristillisdemokraattien suosio värähti vähän ylöspäin niille tutulla noin neljän prosentin tasolla.

Tällä kertaa eduskunnan ulkopuolisten ryhmien suosiosta katosi kolmannes ja niiden kannatus on nyt eduskuntavaalien jälkeen alimmillaan.

Äänestäjien puoluekannat vahvistuivat

Taloustutkimus haastatteli kannatusarviota varten yhteensä 2408 henkilöä. Haastattelut tehtiin 9.11.–1.12.2015, ja virhemarginaali on suurimpien puolueiden osalta noin 1,6 prosenttiyksikköä ylös- tai alaspäin.

Puoluekantansa kertoneiden määrä oli nyt nousussa. Kaikista vastanneista kantansa ilmoitti 67,4 prosenttia, ja Taloustutkimuksen painotetussa aineistossa vastausprosentiksi saatiin 75,2 prosenttia.