Keminmaassa tulossa tiukka talousvuosi – 22 kunnan työpaikkaa katoamassa

Alkuvuodesta 2016 ovat edessä koko Keminmaan kunnan henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut. Ensi vuonna kunnalla töissä on 22 ihmistä vähemmän kuin tänä vuonna.

Keminmaa
Keminmaan kunnantalo kevättalvella 2015.
Antti Heikinmatti / Yle

Keminmaassa on taloutta tasapainotettu jo muutaman vuoden ajan eikä tiukka talouskuuri lopu vielä ainakaan ennen vuotta 2018.

Valtuuston hyväksymän ja kertaalleen päivittämän talouden tasapainottamisohjelman toimet eivät olisi Keminmaassa riittäneet, joten tavoitteeseen pääsemiseksi budjettiruuvia jouduttiin syksyn aikana vääntämään aiottua kireämmälle.

Edessä ovat koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut, joiden tavoitteena on vähentää henkilöstömäärää 22:lla. Vakinaisten määrä on alenemassa 14,5 henkilötyövuoden verran, määräaikaisten määrä pienenee 7,5 henkilötyövuodella.

– Kunnalla on hyvin vähän mahdollisuuksia käyttötalousmenojen vähentämiseen. Tämän vuoksi ovat yt-neuvottelut edessä, mikäli valtuusto hyväksyy budjettiesityksen, kertoo kunnanjohtaja Mauri Posio.

Liedakkalan koulu ja kirjastoauto lakkautetaan

Kunnanhallituksen valmistelemassa talousarvioesityksessä Liedakkalan koulun toiminta loppuu lukuvuoden päättyessä, myös opettajien määrä on pienenemässä neljällä. Tämän seurauksena kasvavat opetusryhmien koot.

Hyvinvointipalveluissa vakinaista väkeä suunnitellaan vähennettävän 4,5 henkilötyövuodella. Kirjastoauton toiminta on tarkoitus lakkauttaa vuoden 2016 aikana. Myös kiinteistöhuollon ja ulkoilualueiden kunnossapidon ulkoistaminen on mahdollista.

Kovista toimista huolimatta Keminmaan ensi vuoden talousarvio on alijäämäinen, samoin kuin kahtena seuraavanakin vuonna.

– Tulevia vuosia on vaikea ennustaa. Nyt olisi kuitenkin tärkeää Länsi-Pohjassa saada erikoissairaanhoidon menot kuriin, pelkät puheet eivät riitä, määrittelee Mauri Posio kunnan taloudenpidon suurimman haasteen.