Kaari Utrio: "Lumpuista käytiin veristä kilpailua"

Paperiprinssi sijoittuu 1830-luvun Helsinkiin ja Suurkosken paperiruukille. Kaari Utrio kertoo, kuinka lumppujen ostamisesta kilpailtiin tuohon aikaan verisesti, sillä siitä tehtiin paperia. Esimerkiksi Suomen hienoin lumppu vietiin Ruotsiin, jossa niistä tehtiin seteleitä.

kirjallisuus
Kaari Utrio
Aamun kirjassa Nadjan ja Sepon vieraana kävi kirjailija Kaari Utrio kertomassa kirjastaan Paperiprinssi.

– Pellava oli kaikkein parasta paperin raaka-ainetta, ja siitä oli kovin sota. Kaikki kangas oli valtaosin kotimaista ja käsinkudottua. Joka talossa oli lumppupiika, ja valtio sääteli kaupankäyntiä. Mikon päivänä saarnastuolista määrättiin mitä lumppu maksaa, sanoo Utrio.

Päähenkilöt ovat raajarikko merikapteeni Sebastian Ross ja Wilhelmine Falkensten. Ross palaa romaanin alussa Suurkosken paperiruukille, jonka hän on vastentahtoisesti perinyt. Wilhelmine Falkensten puolestaan on poikkeuksellisen itsellinen nainen. Kirja on myös heidän rakkaustarinansa.

– Olin jo pitkään ajatellut kirjoittaa paperin alkuvaiheista, koska paperi oli tuolloinkin äärimmäisen tärkeää. Olin jo kertonut tervasta ja lasiteollisuudesta, mutta paperista en ollut vielä kirjoittanut. Utrio sanoo hämmästyneensä kuinka paperin valmistuksessa oli valtava määrä eri työvaiheita.