Kolme historiallista arvorakennusta suojellaan Lahden keskustassa

Lahden tekniselle lautakunnalle esitetään kolmen historiallisesti arvokkaan rakennuksen suojelemista ydinkeskustassa. Armoa on saamassa muun muassa Lahden vanhimpiin säilyneisiin puutaloihin lukeutuva Oskarin piha.

puurakennukset
Oskarin pihan kahvilan sisääkäynti.
Miisa Jääskeläinen / Yle

Lahden ydinkeskustan viimeisiin säilyneisiin puutaloihin lukeutuva Oskarin piha aiotaan suojella.

Tekninen lautakunta käsittelee ensi viikolla Rajasen kulman kaavamuutosta ja siihen liittyvää tonttijakoa. Lautakunnalle esitetään kaikkien kolmen Rautatienkadun ja Hämeenkadun varrella olevan vanhan kulttuuri- rakennushistoriallisesti arvokkaan rakennuksen suojelemista.

Suojeltavat rakennukset ovat Oskarin pihana tunnettu, noin vuonna 1900 rakennettu puutalo, 1920 rakennettu matala kivinen liikerakennus sekä nelikerroksinen, vuonna 1929 rakennettu asuinkerrostalo.

Rakennusten säilyttäminen on jalankulkuympäristön kannalta tärkeää

Marja Mustakallio

Säilytettäväksi esitettävä puutalo on viimeinen vuoden 1878 ruutukaava-alueen puutalo Lahdessa.

Korkea kerrostalo sisäpihalle

Uudisrakentamista kaavaehdotus sallisi sisäpihalle, jonne voidaan rakentaa kahdeksankerroksinen asuinliikerakennus. Asukkaita kerrostaloon mahtuisi noin 80.

Uuden kerrostalon alta purettaisiin pois viime vuosisadan alkupuolella pystytetty puinen ja huonossa kunnossa oleva talli.

Rajasen perikunta olisi halunnut uudisrakentamista myös kadun varrelle, mutta siihen kaavaehdotuksessa ei suostuttu.

– Julkisuudessa on keskusteltu paljon vanhan puutalon säilyttämisestä, mutta kadun varrella olevat iäkkäät kivitalot ovat yhtä arvokkaita, perustelee kaavoitusarkkitehti Marja Mustakallio.

– Vanhojen rakennusten säilyttäminen on jalankulkuympäristön kannalta tärkeää, jatkaa Mustakallio.

Rakennusten julkisivut, esimerkiksi värit, on myös tarkoitus pitää entisellään, mutta rakennuksia ei aiota museoida eikä Lahden suunnitelmissa ole niiden lunastaminen.