Joululahjoja Ranskasta, Latviasta, Kreikasta ja Suomesta

Yle selvitti neljän EU-maan perinteiset joululahjat sekä tämän joulun hittilahjat.

Kotimaa

Ranskassa hajuvedet, suklaa ja samppanja tyypillisiä joululahjoja 

Ranskassa lapset saavat lahjat joulupäivän aamuna. Suomen Lapista tuleva joulupukki, Père Noël, laskeutuu taloon yöllä savupiipun kautta ja jättää lahjat lasten kenkiin tai kuusen alle.

Lasten turkisliivi.
Ranskassa lapsille ostetaan lelujen lisäksi kauniita mutta epäkäytännöllisiä juhlavaatteita. Juha Nurminen

Aiemmin Ranskassa oli tapana antaa lahjoja ainoastaan lapsille, mutta nykyään niitä annetaan koko perheelle ja mahdollisesti lähimmille ystäville. Lahjatkin ovat vuosien saatossa muuttuneet. Perinteisesti lapset löysivät kengästään jotain pientä syötävää, kuten appelsiinin tai punaisen omenan. Nykyään täälläkin kauhistellaan valtaisaksi kasvaneita lahja- ja leluvuoria.

Suklaata.
Myös syötävät lahjat ovat suosittuja Ranskassa. Juha Nurminen

Tyypillisiä joululahjoja ovat ranskalaiset klassikot eli hajuvedet, suklaa, samppanja ja näyttävät alusvaatteet. Kyselytutkimusten mukaan ranskalaisten joulubudjetti on tänä vuonna kasvanut, ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen.

Silkkinen alusvaate.
Ranskalaisnaiset saavat lahjaksi näyttäviä alusvaatteita. Juha Nurminen

Annastiina Heikkilä / Pariisi

Latviassa ei anneta kukkia joululahjaksi

Esplanaden puistossa on avattu yksi Riian monista joulutoreista. Eräässä aitauksessa on pienoiskoossa latvialaisia maamerkkejä, kirkkoja ja taloja. Niiden välissä loikkii kymmeniä kaneja. Niiden tarkoituksena on kerätä lahjoituksia hyväntekeväisyyteen.

Latvialaiset panostavat joululahjoihin kuten suomalaiset. Läheisille annetaan kalliimpia lahjoja, työkavereita saatetaan muistaa suklaalla. Kukkia ei Latviassa jouluna anneta.

Suklaata.
Latviassa annetaan paljon suklaata joululahjaksi. Marjo Näkki / Yle

Kristina Lazareva latvialaisiin tuotteisiin erikoistuneessa Muhamors-puodissa kertoo, että latvialaiset muistavat mielellään toisiaan pienillä lahjoilla. Yhden lahjan hinta on noin 10 - 20 euroa. Käsitöitä arvostetaan.

– Suklaata, villasukkia, pientä keramiikkaa, Lazareva luettelee.

Villalapasia.
Latvialaiset arvostavat lahjaksi saamiaan käsitöitä. Marjo Näkki / Yle

Riian Tuomiokirkon aukiolle on avattu toinen vanhankaupungin joulutoreista. Tarjolla on kauniita pronssista ja raudasta taottuja koruja. Yksi suosituimmista on 3000 vuotta vanha ukkosristi, latvialainen hyvän onnen ja suojeluksen symboli.

Ukkoristi, hyvänonnen ja suojeluksen symboli.
Ukkoristi on latvialainen hyvän onnen ja suojeluksen symboli ja erittäin suosittu joululahja. Marjo Näkki / Yle

Joululahjat annetaan Latviassakin jouluaattoiltana. Ensin lahjansaajan täytyy kuitenkin lausua runo, jonka hän on opetellut ulkoa. Yleensä muut perheenjäsenet arvioivat, onnistuiko runon lausunta niin hyvin, että lahjan voi avata.

Marjo Näkki / Riika

Kreikassa moni perhe avaa joululahjat vasta uutenavuotena

Kreikan jouluun ei kuulu lahjojen paljous. Tämä jo siksi, että ortodoksimaassa lapsia muistetaan lahjalla myös pääsiäisenä. Saati siksi, että raha on kaikilla vähissä. Jouluostoksilla silmiinpistävää onkin hintavertailu jo pienistä summista. Jos edullinen lahja on vielä isoissa, näyttävissä kuorissa, puhutaan nappiostoksesta.

Onnenamuletteja.
Onnenamuletit alkavalle vuodelle ovat perinteisiä lahjoja Kreikassa.Sara Saure / Yle

Monissa perheissä lahjat annetaan vasta uutenavuotena. Toisinaan lahja käydään valitsemassa lasten kanssa yhdessä. Tänä jouluna tytöt haikailevat jääprinsessoja ja pojat kestosuosikkeja, mutanttininjakilpikonnia.

Lapsi katselee leluja kaupassa.
Kreikkalaislasten tämän joulun suosikkilahjoja ovat jääprinsessat ja mutanttininjakilpikonnat. Sara Saure / Yle

Nuorille ja aikuisille varmoja valintoja ovat hajusteet, asusteet ja ruoanlaittoon liittyvät pikku lahjat.

Varsinaista trendilahjaa ei ole, mutta olen huomannut useiden löytävän pukinkonttiin vaikkapa t-paidan, kynttiläasetelman tai vuosikalenterin avustusjärjestöjen joulubasaareista, joita järjestetään siellä täällä Ateenassa.

Muotiputiikeissa on tilaa joulun alla myös kulkukoirille.
Kreikassa muotiputiikeissa on joulun alla tilaa myös kulkukoirille. Sara Saure / Yle

Sara Saure / Ateena

Suomessa viihde-elektroniikka mieluisa lahja koko perheelle

Suomessa pukin kontista löytyy jouluaattoiltana paljon tavaraa, etenkin lapsille. Legojen ja lautapelien lisäksi pelikonsolit, pelit, tabletit, älypuhelimet ja langattomat äänentoistolaitteet ovat monen lapsen ja nuoren ja miksei aikuisenkin toivelahjoja.

Legoja.
Legot pysyvät suomalaislasten lahjasuosikkina.Attila Balazs / EPA

Pintansa ovat kuitenkin pitäneet myös perinteiset lahjapaketit. Villasukat, yöasut ja kirjat koko perheelle sekä kosmetiikkaa, koruja tai hemmottelulahjakortteja naisille.

Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling uskoo, että viime vuosien aikana alkanut eettisten lahjojen antaminen lisääntyy.

– Eettinen lahja ei pelkästään tarkoita vuohen lahjoittamista kehitysmaahan tai rahan lahjoittamista johonkin muuhun hyvään asiaan. Se voi tarkoittaa myös lupauksia auttaa lähimpiään tai naapuria esimerkiksi koiran ulkoiluttamisessa, ikkunoiden pesussa tai mattojen tamppaamisessa. Paikalliseen vanhainkotiin voi mennä ja tarjoutua viemään ulos vanhuksia, joita harvoin käydään katsomassa. Tällainen lahja ei ole kiinni varallisuudesta ja myös antaja saa siitä hyvän mielen, Beurling sanoo.

Aikuisten värityskirja
Aikuisten värityskirjat ovat nousseet tämän joulun myyntihitiksi Suomessa.Antti Laakso / Yle

Tavaralahjoista joulun hiteiksi voivat nousta esimerkiksi tänä vuonna kauppoihin ilmestyneet aikuisten värityskirjat.

Liikuntaa aktiivisesti harrastavien lahjatoiveena ovat puristavat eli ihonmyötäiset kompressiovaatteet. Näiden on tarkoitus estää lihaskramppeja ja tehostaa palautumista.

Apple kello.
Älykelllojen uskotaan käyvän kaupaksi tänä jouluna. Michael Nelson / EPA

Elektroniikan puolella voivat yllättää pieni langaton mediasoitin televisioon, actionkamera kypärään tai polkupyörään, älykello ranteeseen tai tasapainoskootteri liikkumiseen.

Maarit Aulasmaa / Helsinki