Putin puhui kansanedustajille mainitsematta Ukrainaa – Puhe sisäpoliittinen ja yllätyksetön

Venäjän presidentin puheen pääteemat olivat talous, sosiaalipolitiikka ja taistelu kahta pahaa vastaan: terrorismia ja korruptiota.

Ulkomaat
Suuri vaaleaseinäinen sali, katossa valtavia kristallikruunuja, kuvan vasemmassa reunassa on Venäjän lippu ja sen takana näkyy suuri kullankellervä ja koristeltu ovi. Venäjän presidentti Vladimir Putin seisoo mustassa puvussa puhujapöntön luona ja puhuu. Kuva on otettu hänen takaansa yleisöön päin. Suurin osa  kuulijoista näyttää olevan miehiä, eturivissä on kaksi naista, joista toinen on parlamentin ylähuoneen, liittoneuvoston, puhemies Valentina Matvijenko. Eturivissä istuu myös Moskovan ja koko Venäjän patriarkka Kirill. Taustalla kaukana näkyy kameramiehiä korokkeilla ja kamerakurjen päässä oleva kamera.
Venäjän presidentti Vladimir Putin piti vuotuisen puheensa parlamentille Pyhän Yrjön salissa Kremlissä 3. joulukuuta.Alexey Nikolsky NIKOLSKY / EPA / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Olemme yhtenäinen kansa ja edustamme johtajuutta maailmalla, tässä keskeiset viestit presidentti Vladimir Putinilta venäläisille.

Putinin vuotuinen puhe kansanedustajille lähetettiin suorana televisiossa ja se sisälsi useita lupauksia parannuksista sosiaalipolitiikkaan ja koulutukseen.

Venäjä johtaa taistelua terrorismia vastaan

Puheen kansainvälinen osuus ei tuonut mitään uutta. Putin puhui taas kerran kansainvälisen liittouman merkityksestä taistelussa terrorismia vastaan Syyriassa ja Turkin oletetuista kaupoista ääri-islamilaisen Isis-järjestön kanssa.

Isisin joukoissa taistelee tuhansia venäläisiä. Heitä Putin pitää hyvin vaarallisina Venäjän turvallisuuden kannalta.

– Siksi taistelemme Syyriassa. Me taistelemme avoimesti ja suoralla tavalla terroristeja vastaan, hän sanoi.

Ukraina ei ole kiinnostava juuri nyt

Suurin yllätys puheessa oli, ettei Putin millään tavalla kommentoinut Ukrainan sotaa eikä Minskin sopimusta.

Ukraina onkin viime aikoina jäänyt näkyvistä myös valtiollisilla televisiokanavilla. Vaikuttaa siltä, että Putin nyt haluaa kääntää kaiken huomion muualle.

Putin lupaa rahaa hyviin tarkoituksiin

Kotimaan kipupisteenä Putin mainitsi korruption. Hän vaati rankempia rangaistuksia korruptiosta ja kehotti syyttäjiä käyttämään niitä valtuuksia, joita heillä on.

Kuva Venäjän presidentistä puhuu. Hänen edessään on kaksi mikrofonia. Putinilla on musta puku ja musta valkopilkkuinen kravatti. Puhujankorokkeessa on Venäjän vaakunatunnus, kaksipäinen kotka. Tausta on vaalea.
Putin puhui parlamentille muun muassa terrorisminvastaisesta taistelusta.Sergei Ilnitsky / EPA

Putin lupasi lisää rahaa kouluille, panostusta ammattikoulutukseen ja korkeaan teknologiaan. Hän painotti yrittäjyyden merkitystä ja haluaa kannustaa yrittäjyyteen verovapaudella.

Maatalouden kehitys sai aika paljon aikaa Putinilta. Tuotantoa on lisättävä, hän sanoi ja oli jopa sitä mieltä, että Venäjästä voisi tulla omavarainen elintarvikkeiden suhteen.

– Jos joku ei kykene viljelemään maata tehokkaasti, hänen tilansa on myytävä jollekin, joka pystyy siihen, Putin sanoi.

Putin kiitteli väestönkehitystä

Demograafinen tilanne Venäjällä on Putinin mukaan nyt hyvillä raiteilla, lapsiluku perheissä kasvaa ja eliniänodote on noussut.

Putin lupasi, että niin sanottua äidin pääomaa maksetaan ainakin vielä kaksi vuotta.

Äidin pääoma on raha, joka maksetaan äideille, jotka synnyttävät toisen lapsensa. Se on noin 6000 euron suuruinen kertasumma, jonka saa käyttää esimerkiksi asuntoon tai lapsen koulutukseen.

Kuin kaiku vuodelta 2005

Tämänpäiväinen puhe muistutti Putinin kymmenen vuotta sitten lanseeraamia kansallisia projekteja. Nekin keskittyivät maatalouteen, koulutukseen ja perheisiin. Silloin Putin muun muassa loi äidin pääoman ja kannusti maatiloja investoimaan ja uudistumaan.

Presidentti totesi, että Venäjän taloustilanne on vaikea, mutta hän ei pidä sitä kriisinä.

– Tilanne vaikuttaa tuloihin ja elintasoon, enkä tiedä milloin pääsemme tästä yli, Putin sanoi.

Kokonaisuutena puheesta jäi vaisu vaikutelma. Putin oli varsinkin puheen alussa hyvin käheä ja yski. Puheessaan hän ei tuntunut erityisesti painottavan mitään, vaan eteni melko monotonisesti.