Venäjä: Kaasuputki-yhteistyö Turkin kanssa on pantu jäihin

Venäjä alkoi ajaa Turkkiin yltävän kaasuputken rakentamista voimakkaasti sen jälkeen, kun suunnitelma South Stream -putkesta kaatui. Venäläiskoneen pudottaminen Syyrian rajaseudulla on kuitenkin heikentänyt maiden suhteita. Kaasuputkihankkeen jäädyttäminen on uusin rankaisukeino.

Ulkomaat
Kartta Turkin ja Venäjän välisestä kaasuputkesta.
Turkin ja Venäjän kiista sotilaskoneen alasampumisesta voi jäädyttää Turkish Stream -kaasuputkihankkeen.Yle Uutisgrafiikka

Venäjä on keskeyttänyt suunnitellun Turkish Stream -kaasuputken valmistelutyöt, energiaministeri Aleksandr Novak sanoi torstaina.

Mustanmeren alittavan kaasuputken oli määrä kuljettaa venäläistä maakaasua Turkkiin. Maat allekirjoittivat vuosi sitten yhteisymmärryssopimuksen putken rakentamisesta.

Venäjä ryhtyi ajamaan Turkkiin johtavan putken rakentamista voimakkaasti sen jälkeen, kun Ukrainan kriisi kaatoi South Stream -putken, jonka piti kulkea Bulgarian kautta Itävaltaan asti.

Venäjän ja Turkin suhteet ovat kuitenkin jäätyneet sen jälkeen, kun Turkki pudotti venäläisen sotilaskoneen Syyrian ja Turkin rajaseudulla viime viikon tiistaina.

Turkin mukaan venäläiskone loukkasi sen ilmatilaa, eikä anteeksipyyntöön ole syytä. Venäjän mukaan kone oli Syyrian puolella, ja se on rankaissut Turkkia koneen pudottamisesta talouspakotteilla.

Lähteet: Reuters, AFP, Tass