Puhu suoraan, älä huuda tai vänkää – ja jos et osaa, opettele

Tunteista puhuminen on tärkeä, mutta samalla niin vaikea asia. Vuorovaikutustaitojen opettelu voi parantaa perheen arkea, mutta myös vanhempien välistä suhdetta.

vanhemmat
Pariskunta halaa.
Miia Roivainen / Yle

Riihimäen sosiaalitoimen väki haluaa auttaa lapsiperheitä kohti parempaa arkea. Kaupungissa järjestettiin jo pari vuotta sitten Toimiva perhe -kurssi sosiaalitoimen asiakkaille.

Tammikuussa alkavalle uudelle kurssille saavat osallistua vanhemmat, jotka haluavat parantaa esimerkiksi keskustelutaitojaan, kertoo kurssin vetäjä, sosiaaliohjaaja Joanna Terävä-Karhinen Riihimäen perhepalveluista. Hän uskoo, että kurssille on tilausta.

Puhumattomuudesta seuraa usein vääriä tulkintoja.

Joanna Terävä-Karhinen

Toimiva perhe -kurssilla vanhemmat oppivat ratkomaan arjen ongelmia, esimerkiksi sanoittamaan omia tunteita minä-viestien avulla muille perheenjäsenille.

– Tavoitteena on, että vuorovaikutus ja tunneilmapiiri paranisivat perheessä. Eiväthän ihmiset voi tietää, mitä toinen ihminen tuntee, jos sitä ei sanota suoraan.

Puhumattomuudesta seuraa usein vääriä tulkintoja: toinen voi luulla, että kaikki on hyvin, mutta toinen haluaisi kerätä kamppeensa ja lähteä pois.

Vanhemmat ja murkut keskustelemaan

Kurssi sopii hyvin esimerkiksi murrosikäisten lasten vanhemmille, sillä kurssilla pohditaan muun muassa kasvatukseen liittyviä asioita. Keskustelutaidot kaipaavat nykyään hiomista, sillä älypuhelinaikakaudella monet ihmiset viestivät kännyköillä.

Nainen ja mies käsi kädessä.
Hanne Kinnunen / Yle

– Me opetamme vanhemmille selkeää viestintää ihmissuhteissa. Vuorovaikutustaitoja tarvitaan esimerkiksi riitojen ratkomisessa.

Negatiivisen ilmapiirin puhdistamiseen voi menna paljon aikaa, mutta tärkeintä olisi, että vanhemmat ja lapset puhuisivat oikeasti keskenään. Puhuminen on aina parempi vaihtoehto kuin huutaminen ja turha vänkääminen. Siitä tulee helposti riitelykierre.

Toimiva perhe -kurssi on nimestään huolimatta tarkoitettu vain aikuisille. Kurssin vetäjä Joanna Terävä-Karhinen sanoo, että kurssille voivat osallistua perheen molemmat vanhemmat, yksinhuoltajavanhempi tai vaikka sellainen vanhempi, jonka lapset ovat jo muuttaneet pois kotoa.