Video: Kiharoita, geeliä ja kimallusta – Tulevaisuuden toivot juhlivat itsenäistä Suomea

Finlandia-taloon kokoontui tänään torstaina tuhansia neljäsluokkalaista perinteisiin itsenäisyystanssiaisiin. Herkkujakin oli tarjolla: vadelmakääretorttua ja tomaatteja päreveneessä.

Kotimaa
Ylipormestarin itsenäisyysvastaanotolle kokoontui noin 5400 neljäsluokkalaista
Ylipormestarin itsenäisyysvastaanotolle kokoontui noin 5400 neljäsluokkalaista.

Finlandia-taloon oli torstaina saapunut ylipormestarin itsenäisyysvastaanotolle tuhansia neljäsluokkalaisia. Aivan kuten presidentinlinnan itsenäisyysjuhla, ylipormestarinkin vastaanotto alkoi vieraiden kättelyllä.

– Kyllä tässä käsi on koetuksella, kun kättelee viisi ja puoli tuhatta lasta. Mutta kyllä on mahtavaa saada kätellä ja katsoa suoraan silmiin näitä neljäsluokkalaisia, kertoo Helsingin kaupunginjohtaja, ylipormestari Jussi Pajunen.

Pajunen toimi ylipormestarin itsenäisyysvastaanoton isäntänä nyt 11. kerran. Ensimmäisen kerran vastaaotto järjestettiin vuonna 1997.

Juhlaruokaa rakkaudella

Makumuotoilija Markku Luola oli loihtinut tämän vuoden juhlamenun kolmen teeman ympärille: Helsingin yliopisto, Sibelius ja Kirjan vuosi.

– Nämä kolme juhlavuotta ovat antaneet innoitteen tämän vuoden ruokalistaan, kertoo monena vuotena ruokalistan laatinut Luola.

Suomeni-nimellä kulkeva menu sisälsi mansikkamehu-maljan, pieniä lihapullia ja tomaatteja päreveneessä, savujuustosta tehtyjä juustotankoja,vadelmakääretorttua, puolukka-kardemummavaahtokarkkeja. Ruokajuomana oli Helsinki-vettä, suoraan vesijohdosta.

Pukuja katselemaan

Neljäsluokkalainen Eino Aaltonen oli saapunut juhliin oikein frakissa.

– Tyyli täytyy säilyttää, totesi Eino.

Hän oli liikkeellä tarkalla silmällä ja sanoi katsovansa huolellisesti, mitä tytöillä on yllä. Eniten Eino odotti kuitenkin juhlien yllätysartistia.

Tyylikkäät tytöt halusivat tanssia

Käpylän ala-asteen oppilaat Emilia Alakoski, Veera Jokinen, Aura Heikinheimo ja Maria Holmgren pitivät juhlia onnistuneina. Sotilassoittokunta soitti tyttöjen mukaan hyvin. Jännittävin hetki oli ollut ylipormestarin kättely.

– Ei se Pajusen kättely lopulta ollut kovin jämäkkä, totesi Maria Holmgren hieman pettyneenä, pienen miettimisen jälkeen.

Illan yllätysartistiksi tytöt veikkasivat Krista Siegfridsiä, ja ihan oikein veikkasivatkin.

Yllätyslaulaja nautti keikasta

Krista Siegfrids sanoo olleensa positiivisesti yllättynyt, kun häntä pyydettiin keikalle ylipormestarin itsenäisyysvastaanotolle.

– Onhan tämä hieman erilainen keikka kuin joku lavakeikka, mutta nautin tästä suunnattomasti. Lapsilla on valtavasti energiaa, joka purkautuu mukavasti keikalla.

Ylipormestarin itsenäisyysjuhlan kappalelista sisälsi tavanomaisesta poiketen, Kristan omien kappaleiden lisäksi myös coverbiisin.

– En tavallisesti esitä covereita, mutta täällä tehdään poikkeus. Hieno keikka kerta kaikkiaan, totesi Krista Siegfrid ylipormestarin itsenäisyysvastaanoton esiintymisestään.