1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Anna Gavalda (Kirjailija)

Anna Gavalda: Parempaa elämää

Anna Gavaldan Parempaa elämää koostuu kahdesta erillisestä tarinasta. Niitä yhdistää päähenkilöiden suhtautuminen elämään ja uskallus yllättäviin ratkaisuihin, jotka voivat muuttaa kaiken, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Kuva: Gummerus

Kun ihminen vanhenee, hän törmää usein sellaisiin elämän ilmiöihin, joita ei ymmärrä. Kun asiaa ei ymmärrä, on se helppo tuomita tai suhtautua siihen kielteisesti ja torjuvasti. Näin käy meille jokaiselle, ellemme tietoisesti yritä perehtyä uusiin asioihin. Muuten emme ymmärrä muutoksia, joita ympärillämme koko ajan tapahtuu. Enkä tarkoita mitä tahansa muutoksia vaan ennen muuta eri-ikäisten ihmisten suhtautumistapoja ja niiden välisiä eroja. Me vanhemmat katselemme mieluusti taaksepäin ja vertaamme muutoksia menneeseen. Nuoret taas yrittävät katsoa etenpäin ja uskoa tulevaisuuteen. Törmäyskurssi näiden suhtautumistapojen välillä on usein väistämätön, valitettavasti.

Mietin maailman muuttumista ja suhtautumista muutoksiin, kun luin ranskalaisen Anna Gavaldan uusimman romaanin nimeltään Parempaa elämää. Kirjan on suomentanut Lotta Toivanen ja kustantanut Gummerus. Vuonna 1970 syntynyt Anna Gavalda on yksi Ranskan suosituimpia kirjailijoita. Hänen teoksiaan on käännetty 42 kielelle ja painettu useita miljoonia. Tähän mennessä Gavalda on julkaissut kuusi romaania, yhden novellikokoelman ja nuortenkirjan.

Parempaa elämää

Parempaa elämää koostuu kahdesta erillisestä tarinasta. Niitä yhdistää päähenkilöiden suhtautuminen elämään ja uskallus yllättäviin ratkaisuihin, jotka voivat muuttaa kaiken. Mathilde on nuori nainen, joka elää hyvin pinnallisesti, melkein pelkäästään bilettää. Hän opiskelee taidehistoriaa ja kirjoittelee työkseen tekaistuja juttuja ja tutkimuksia nettiin, jotta sukulaimies saisi paremmin asiakkaita nettisovellutuksia tarjoavalle yritykselleen. Mathilde asuu kolmen tytön kimppakämpässä, johon he suunnittelevat remonttia. Remonttirahat annetaan Mathildelle säilytettäväksi mutta tämä unohtaa käsilaukkunsa rahoineen ravintolaan. Käsilaukku katoaa kuin tuhka tuuleen. Sen löytää veitsiä arvostava kokki, joka palauttaa rahat yhä sisältävän käsilaukun Mathildelle. Luotaantyöntävän oloinen kokki alkaa kiinnostaa Mathildea. Miksi tämä palautti rahat?

Yann puolestaan on koulutuksen saanut muotoilija, joka olosuhteiden pakosta elättää itsensä myymällä korealaisia kotitalouden robotteja ja muita turhanaikaisia vempaimia. Hän asuu yhdessä Melanien kanssa mutta suhde on pelkkää panemista, eikä se tyydytä Yannia henkisesti. Hän itse on kalastajan poika Bretagnesta mutta Melanie on paremmista piireistä. Yann suhtautuu elämään vakavasti. Melanie taas rakastaa porvarillista elämää ja sen tuomaa turvallisuutta. Yllättäin Yann törmää kotiin tullessaan portaikossa lipastoon, jota ylempänä asuva pariskunta raahaa kotiinsa. Yann tarjoaa apuaan ja päätyy lopulta perheen kotiin illalliselle ja syvällisiin keskusteluihin perheen isän kanssa. Viininhuuruisista keskusteluista rohkaistuneena Yann päättää lopettaa parisuhteen ja lähtee yläkerran isännän kertomaan paikkaan auttamaan viininviljelijöitä.

Syvällinen romaani nuorten elämästä

Anna Gavalda kertoo mielestäni romaanissaan kahden tarinan kautta siitä, miten ihminen yrittää muuttaa elämänsä suuntaa. Tarinoiden päähenkilöt eivät arvosta arjen turvallisuutta ja ritiinien tuomaa suojaa, jos elämä ei tyydytä henkisesti. Mathilde hakee kokkiaan viikkoja ympäri Pariisin ravintoloita. Lopulta kokki löytyy ja Mathilde uskaltaa hypätä uuteen suhteeseen kuin tuntemattomaan vähitellen heränneen rakkauden takia. Yann taas kaipaa elämässään yksinkertaisia asioita, käsillä tekemistä ja oikeita ihmissuhteita, joita hän uskoo löytävänsä viinitilalta.

Anna Gavaldan tarinat ovat pinnalta kevyitä ja saattavat tuntua varttuneemmasta lukijasta turhanpäiväisiltä. Hänen paikoin läähättävä kirjoitustyylinsä voi myös häiritä perinteiseen tyyliin tottuneita. Itsekin pidin romaanin lukemisessa taukoa monta kuukautta, kunnes palasin sen pariin. Keveyden ja turhanpäiväisyyden alta alkoi nyt paljastua vakava pohjavire, jossa oikeasti mietitään elämän syvällisiä asioita; rakkautta, toisen arvostamista ja vakavaa suhtautumista työhön. Parempaa elämää on otteen kepeydesta huolimatta syvällinen romaani tämän päivän nuorten elämästä.

Kirjoittaja on kemijärveläinen kirjallisuuden harrastaja.