Makeisvalmistaja kypsyi veroihin – "Turhanpäiväinen työmaa"

Lakutehtailija ounastelee, että Suomessa tullaan ottamaan käyttöön sokerivero pois jäävän makeisveron tilalle. Yrittäjä maksaisi valmisteveron sijaan mieluummin nykyistä korkeampaa arvonlisäveroa.

talous
Lakritsipiippuja
Sini Ojanperä / Yle

Kouvolan Lakritsin tuottamista makeisista neljännes menee vientiin ja loput kotimaan markkinoille. Yhtiö myy muun muassa lakritsipiippuja Tanskaan.

Koska vientituotteista ei makseta makeisveroa mutta kotimaassa myytävistä maksetaan, on yhtiössä tehtävä lukuisia laskutoimituksia, jotta kaikki menee varmasti lain kirjaimen mukaan.

– Mielestäni se on ihan turhanpäiväinen työmaa, toteaa Kouvolan Lakritsin toimitusjohtaja ja omistaja Timo Nisula.

Makeisvero poistuu vuoden 2017 alussa, koska EU:n komissio piti epäreiluna sitä, ettei veroa peritty kaikilta samankaltaisilta tuotteilta. Nisula kokee sokeriveron reilumpana, mutta makeistehtaan näkökulmasta niin ikään monimutkaisena.

– Taas lasketaan, paljonko sitä sokeria tuotteissa käytetään, ja sitten joku tulee kyttäämään, paljonko sitä sokeria oikeasti tähän reseptiin menee ja lähetetään reseptiä viranomaisille, hän maalailee kärjistäen.

Pidän maailman suurimpana ihmeenä, jos ei sellaista veroa tule.

Timo Nisula

Alv vaikeampi kiertää?

Kilpailuviraston ja Elintarviketeollisuuden tapaan lakritsivalmistaja kannattaisi ennemmin mallia, jossa muun muassa makeisista ja kekseistä maksettaisiin vain nykyistä korkeampaa arvonlisäveroa.

Nisulan mukaan esteenä on ollut ajattelu, jonka mukaan malli lisäisi alv-kantoja entisestään. Toimitusjohtajan mielestä tämä on turhan monimutkaista ajattelua. Hän näkee, että haittaverolla rokotetut tuotteet voitaisiin määrätä 24 prosentin alv-kantaa. Tämä nostaisi Nisulan mukaan tuotteiden hintaa kaupassa 10 prosenttia, makeisvero 20–30 prosenttia.

– Mieluummin hankkiudun eroon kaikista näistä, mutta jos meidän pitää maksaa erillistä veroa, niin pidetään mieluummin normielintarvikkeiden alvit alhaalla ja limppareiden, keksien ja makeisten arvonlisävero ylhäällä, Nisula lataa.

Arvonlisäveromallissa olisi Nisulan mielestä sekin hyvä puoli, että veron kiertäminen olisi vaikeaa.

– Makeisvero aikoinaan poistettiin sen takia, että siinä oli hirveän paljon harmaatuontia. Meille tuotiin maahan käkikelloja, joista oikeasti tuotiinkin makeisia. Sitten makeisia vietiin maastaja tuotiin takaisin, jolloin kierrettiin veroja. Nythän se mahdollisuus poistuisi kokonaan, lakritsitehtailija perustelee.

Sitten joku tulee kyttäämään, paljonko sitä sokeria oikeasti tähän reseptiin menee ja lähetetään reseptiä viranomaisille.

Timo Nisula

Uutta lakia ei työn alla

Elintarvikkeiden sokeripitoisuuteen perustuvaa uutta lakia on ehättänyt esittää Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Valtiovarainministeriö on teettänyt sokeriverotuksesta jo pari vuotta sitten perusteellisen selvityksen, mutta ministeriössä ei ole tällä hetkellä valmisteilla mitään makeisveroa korvaavaa mallia.

Sosiaali- ja terveysministeriöstä taas arvioidaan, ettei mitään muutoksia joka tapauksessa voi tehdä, ennen kuin EU:n elintarvikeinformaatioasetus tulee ensi vuoden joulukuussa voimaan. Tuolloin valmistajat velvoitetaan ilmoittamaan pakkauksissa tuotteen ravintoarvot, muun muassa sokerin määrä.

Kouvolan Lakritsin toimitusjohtaja Timo Nisula on lähes varma siitä, että makeisveron tilalle luodaan kaikkia sokerisia elintarvikkeita koskeva sokerivero.

– Pidän maailman suurimpana ihmeenä, jos ei sellaista veroa tule, Nisula tokaisee.