1. yle.fi
  2. Uutiset

Pieni yhdistys voi haastaa suuren laitoksen ketteryydellä ja ajankohtaisuudella

Pieni kulttuuriyhdistys voi tarttua suurta laitosta ketterämmin ajankohtaisiin ilmiöihin. Siinä seinäjokelaisen Kulttuurikollektiivi Sillan erityinen voimavara. Juuri notkeus on yksi ansio, jonka takia Silta saa Seinäjoen kaupungin vuoden 2015 kulttuuripalkinnon.

kulttuuri
Venla Korja
Venla KorjaAnne Rahjola / Yle

Seinäjoen kaupungin kulttuuripalkinto myönnetään tänä vuonna KultSi – Kulttuurikollektiivi Silta ry:lle. Kulttuurilautakunta perustelee valintaansa muun muassa sillä, että Silta elää ajan hermolla ja tarttuu nopeasti yhteiskunnallisessa keskustelussa oleviin ajankohtaisiin aiheisiin.

Palkinto luovutetaan yhdistykselle itsenäisyyspäivänä.

Yhteisöllistä ja soveltavaa teatteria

KultSi – Kulttuurikollektiivi Silta tekee yhteisöllistä ja soveltavaa teatteria. Yhdistyksen puheenjohtajan Venla Korjan mukaan se tarkoittaa sitä, että Sillan produktioissa on perinteisen näyttämötaiteen lisäksi mukana joku muu ulottuvuus.

Sillan siipien alla huomiota osakseen ja kosketusta teatteriin ovat saaneet kehitysvammaiset, koulukiusatut, vanhukset.

– Koska olemme pieni ja toimimme yhdistyspohjalta, voimme toimia ketterästi. Voimme reagoida ajankohtaisiin ilmiöihin nopeammin kuin suuret laitokset, toteaa Venla Korja.

Kollektiivi koostuu taide- ja kulttuurialan sekä sotealan ammattilaisista. Aktiivisimpia toimijoita on neljä ja heille KultSi on myös tarjonnut toimeentuloa. Kaiken kaikkiaan kollektiivissa on jäseniä kymmenkunta.

– Enemmänkin meille mahtuisi jäseniä, mutta toisaalta jos ajatellaan esitysprosessia ja sen ketteryyttä, niin kolmekin esiintyjää ja teknikko on hyvä kokoonpano. Mahdutaan yhteen autoon ja esimerkiksi kouluille on mahdollista tilata sen kokoinen esitys, pohtii Korja.

Vanhusten muistot ja tarinat talteen

Kollektiivi on käynyt rohkeasti käsiksi vaikeisiinkin aiheisiin ja ilmiöihin, esimerkiksi koulukiusaamiseen.

Kuluneen vuoden suuri työ on ollut Kohtaaminen-projekti, jossa KultSi on toteuttanut osallistavia työpajoja Seinäjoen alueella asuville kotihoidon, tehostetun palveluasumisen ja senioriasumisen asiakkaille.

Työpajoissa kerättiin ja tallennettiin vanhuksille tärkeitä asioita ja muistoja ja tarinoiden pohjalta syntyi Vanharoosa-esitys, jota on loppusyksyn aikana esitetty Seinäjoen kaupunginteatterin Verstasnäyttämöllä.

– Jos ajatellaan, että soveltava teatteri lähtökohtaisesti on sitä, että tehdään työpajoja jossain yhteisössä, niin meillä aika usein liittyy siihen myös julkinen esitys ja niin saadaan asia laajempaan keskusteluun, toteaa Venla Korja.

Lue seuraavaksi