1. yle.fi
  2. Uutiset

Kiistelty Metsähallituksen uudistus etenee eduskuntaan

Valtion puukauppoja alkaa hoitaa maaliskuun alusta Metsähallituksen tytäryhtiö.

politiikka
Talvinen metsä
Seppo Sirkka / EPA

Hallitus on päättänyt antaa eduskunnalle esityksen Metsähallitusta koskevien lakien uudistamisesta.

Lakeja on tarkoitus muuttaa niin, että ne vastaavat EU:n vaatimuksia. Uuden hankintalakidirektiivin katsotaan vaativan, ettei valtionyritys kilpaile vapailla markkinoilla ilman konkurssin mahdollisuutta. Perusteilla on liikelaitoksen tytäryhtiö, joka harjoittaisi metsätaloutta valtion talousmetsissä. Valtion maat ja vedet jäisivät edelleen liikelaitoksen hallintaan.

Arvostelua herättäneestä lakiesityksestä järjestettiin syksyn aikana kuulemistilaisuuksia sekä lausuntokierros, joiden pohjalta maa- ja metsätalousministeriö kertoo tarkistaneensa esitystä yhteistyössä ympäristöministeriön kanssa.

Lakia rustailtu viime metreille asti

Maa- ja metsätalousministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) sanoo lakiesitykseen tulleen viime hetkillä vielä muutoksia. Muun muassa metsähallituksen työllisyysvelvoite säilyy.

– Metsähallitus on tavattoman tärkeä työllistäjä Pohjois-Suomessa ja osin Itä-Suomessa, sanoo Tiilikainen.
Uuden yhtiön tase ratkeaa myöhemmin, mutta jatkossakin eduskunta päättää metsähallituksen tuottotavoitteista.

Ministerin mukaan virkistyskäyttäjä ei huomaa lakimuutosta ja jokamiehen oikeudet säilyvät metsähallituksen mailla, sillä uusi osakeyhtiö ei omista maata.

Lakia on vastustettu myös sen takia, että metsähallitukselle asetetut kasvavat tuottotavoitteet laajentaisivat esimerkiksi valtion omistamien vesialueiden kaupallista hyödyntämistä. Tämän ministeri kiistää.

– Mitään muutoksia jokamiehen oikeuksiin tai virkistäytymisen mahdollisuuksiin ei tule, sillä mitään tuottovaatimuksia näille yleisille vesialueille ei olla asettamassa, Tiilikainen korostaa.

Valiokunnat alkavat käsitellä lakia vuodenvaihteen jälkeen ja sen pitäisi tulla voimaan maaliskuun puolivälissä.

Lue seuraavaksi