Tanssi saa ikäihmisen taipumaan

Tanssiessa pääsee lähelle, koskettamaan toista ihmistä. Arempikin tohtii tulla toista liki tanssiparketilla. Moni ikäihminen on löytänyt tanssista myös itselleen sopivan liikuntamuodon, joka pitää virkeänä niin henkisesti kuin fyysisesti.

terveys
Tanssivia pareja parketilla
Hannu Harhama / Yle

Forssaan Järjestöjentalon torstaisiin iltapäivätansseihin tulee ikäihmisiä esimerkiksi Koski TL:stä, Espoosta, Nummi-Pusulasta, Hauholta ja Pirkanmaalta. Kerralla tansseihin tulee keskimäärin sata ihmistä.

Tanssijat näyttävät tuntevan parketin hyvin. He myös tietävät, miten tanssi vaikuttaa kroppaan. Tanssijat puhuvat mielellään juuri tanssin liikunnallisesta merkityksestä.

Tanssijoita parketilla
Tanssilla on monia terveysvaikutuksia painon hallinnasta sydän- ja verenkiertoelimistön kehittämiseen. Tanssiminen parantaa veren kolesterolipitoisuuksia ja sokerinsietoa. Etenkin rajut, hyppyjä sisältävät tanssit vahvistavat luustoa, kertoo Duodecimin Terveyskirjasto.Hannu Harhama / Yle

Jokioislaiset Eeva ja Ismo Elo käyvät iltapäivätansseissa ahkeraan, paitsi Järjestöjentalolla, myös muualla. Sitä paitsi aviopari tanssii paljon kotonakin. He ovat tanssineet koko avioliittonsa ajan.

– Tanssi on paras liikuntamuoto, mitä me tiedetään. Rytmi vie mennessään. Tanssiminen on vaan niin kivaa, ja tansseissa näkee paljon ystäviä ja siellä saa uusia ystäviä. Sitä ilman ei voi olla, sanoo Eeva Elo.

– Totta kai myös sillä on merkitystä, että pääsee tanssimaan iltapäivällä. Varsinkin talviaikaan on hyvä, kun ei tarvitse ajella pimeitä teitä kauaksi. Koska me asumme tässä lähellä Jokioisilla, tähän on helppo tulla. Me käymme täällä aina, kun vain päästään. Täällä on tilaa tanssia, täällä on hyvä lattia ja ihana henkilökunta.

Tanssiessa saa koskettaa toista

Suomalainen on kuulemma arka koskettamaan toista ihmistä. Tanssi on aina sosiaalinen tapahtuma, ja tanssiessa saa koskettaa toista. Tässäkin saattaa olla yksi tanssin suosion salaisuus.

Viimeisen valssinkin jaksaa vetää, mutta sitten ei tahdo enää jaksaa kävellä autolle.

Eeva Elo

– Kyllä varmaan on. Me olemme pari muutenkin, ja me tanssimme vain yhdessä. Jos sinulla on stressiä, niin täällä se katoaa kaikki ja pienet murheet unohtuvat, sanoo Eeva Elo.

– Me olemme kumpikin pienestä pitäen tanssineet. Minäkin ihan kouluajoilta asti. Paras liikuntamuoto se on. Olen itse kauhean laiska enkä tykkää muutenkaan esimerkiksi jumpasta, mutta tanssista minä tykkään. Täällä kun ihmisiä katsoo, niin ne ovat raihnaisia kun tulevat, mutta kun lähtevät, niin ovat hyvässä kunnossa, sanoo Ismo Elo.

– Viimeisen valssinkin jaksaa vetää, mutta sitten ei tahdo enää jaksaa kävellä autolle, nauraa Eeva Elo.

Forssan Järjestöjentalolla tanssijat siis todistavat: tanssi kehittää kehittää koordinaatiokykyä, tasapainoa ja lihaskuntoa, mutta se vaikuttaa jopa ihmisen aivotoimintaan ja pitää virkeänä.