Angiinaepidemia laajenee – jo 130 sairastunutta Joensuussa

Angiinaepidemia ei ota talttuakseen Joensuussa. Kaupungissa on todettu jo 130 tautitapausta. Lisäksi epidemia on levinnyt Kontiolahdelle. Jos perheessä on angiinaa, suositellaan kotona pysymistä.

Kotimaa
Naisella on suu auki ja lusikka suussa
Angiina on A-streptokokki -bakteerin aiheuttama nielurisatulehdus. Sitä hoidetaan yleensä antibioottikuurilla. Angiina tarttuu kosketuskontaktissa ja sitä esiintyy etenkin 5–15-vuotiailla.Miki Wallenius / Yle

Angiinaepidemia pahenee Pohjois-Karjalassa. Joensuussa todettuja tautitapauksia on jo 130. Lisäksi Kontiolahdella on niin sanottuja tautiryppäitä.

Angiinaa on todettu päiväkodeissa ja kouluissa.

– Myös tulirokkoa, märkärupea ja ärtynyttä, punoittavaa ihottumaa peräaukon ympärillä on esiintynyt. Niitä aiheuttaa sama streptokokki A -bakteeri, Joensuun kaupunki tiedottaa.

Osastonhoitaja Maili Heiskanen painottaa, että nyt antibioottikuurin syöminen loppuun saakka on erittäin tärkeää.

– Jos kuuria ei syö loppuun, bakteeri ei poistu elimistöstä.

Sairastuneiden perheenjäsenet testataan

– Epidemian leviämisen estämiseksi terveyskeskuksen henkilökunta käy testaamassa sairastuneiden lasten päiväkotiryhmien ja koululuokkien muut lapset ja henkilökunnan. Testi tehdään ottamalla näyte nielusta, Joensuun kaupunki tiedottaa.

Positiivisen näytteen antaneiden lasten perheenjäsenet testataan.

Jos perheessä on angiinaa, suosittelemme pysymään kotona ja välttämään vieraita.

Maili Heiskanen

– Jos perheessä on angiinaa, suosittelemme pysymään kotona ja välttämään vieraita, osastonhoitaja Maili Heiskanen sanoo.

Epidemiatyö kuormittaa terveydenhoidon työntekijöitä, esimerkiksi sairaanhoitajat eivät ehdi tekemään kuntalaisten vuositarkastuksia.

Epidemia alkoi Joensuun Rantakylän päiväkodeista.

Streptokokki A leviää pisaratartuntana muun muassa yskiessä. Tartunnan saanut saattaa tartuttaa tautia muihin jo viikon ajan ennen kuin saa itse sairausoireita.

– Tärkein keino välttää tartuntoja on hyvä käsi- ja yskimishygienia. Kädet tulee pestä vedellä ja saippualla WC:ssä käynnin, vaipan vaihdon, niistämisen, yskimisen ja aivastamisen jälkeen sekä ennen ruokailua tai ruoan laittoa. Parasta on yskiä kertakäyttönenäliinaan tai hihaan. Hammasharjat tulee säilyttää erillään toisistaan ja vuorokauden kuluttua lääkehoidon alettua hammasharja tulee vaihtaa uuteen, Joensuun kaupunki neuvoo.