Kortti tuntemattomalle rohkaisee jatkamaan: "Sinä kasvatat meille tulevaisuutta"

Muutama kaunis sana, mietelause tai vaikkapa runo voivat kannustaa ja auttaa jaksamaan. Yhdessä päivässä Hämeenlinnassa on kirjoitettu lähemmäs sata korttia tuntemattomalle. Pieni viesti kertoo, että joku tuntematon tahtoo sinulle hyviä asioita.

Kotimaa
Tuntemattomalle kirjoitettuja kortteja
Hanna Nyholm

Hämeenlinnan seudun Setlementti (siirryt toiseen palveluun) kokeili Vapaaehtoisten päivänä torstaina tempausta, jossa pyydettiin kirjoittamaan vapaamuotoinen tervehdys postikorttiin tuntemattomalle.

Postitoimistoina toimivat Itäinen ja Läntinen lähiökeskus sekä Kumppanuustalo. Setlementti toimittaa kortit perille kirjoittajan toiveen mukaan, esimerkiksi turvapaikanhakijalle, vapaaehtoistyöntekijälle, vanhukselle, vähävaraiselle perheelle tai vangille. Hämeenlinnan seudun setlementin kehittämispäällikkö Hanna Nyholm kertoo, että kortin kirjoittajia riitti runsaasti.

Tämä on hirveän helppo tapa saada pienellä hyvää aikaiseksi.

Hanna Nyholm

– Ihmiset ovat innolla lähteneet mukaan. Tämä on hirveän helppo tapa saada pienellä hyvää aikaiseksi. Pieni asia kirjoittajalle voi olla suuri asia vastaanottajalle.

– Suomen kielen kerholaisetkin osallistuivat kampanjaan kirjoittamalla kortit! Kaikki keskittyivät siihen tarkkaan, että saivat suomeksi kirjoitettua.

Anonyymi kortti tuo iloa

Kortin sai kirjoittaa anonyymisti, mutta halutessaan nimenkin sai laittaa. Pääosin suomenkielisten korttien joukossa oli turvapaikanhakijalle osoitettu kortti, joka oli kirjoitettu arabiaksi. Tempauksen idea tuli Aikapankilta, kertoo Nyholm.

– Heillä on Aika parantaa (siirryt toiseen palveluun) -verkosto ja Kirje tuntemattomalle (siirryt toiseen palveluun). Me haluttiin kokeilla vastaavaa, mutta korttimuotoisena päivän tempauksena. Ajatuksena on perustaa mahdollisesti Kumppanuustaloon postitoimisto, johon voi tulla tuomaan kirjeitä tai kortteja eri tahoille.

Vastaanottajatahot löytyvät yhteistyöverkostojen avulla, kertoo kehittämispäällikkö Hanna Nyholm.

– Esimerkiksi vanhuksille kortit löytävät joko vapaaehtoiskeskus Pysäkin kautta tai Yhdessä mukana -projektin senioriklovnien avulla. Mannerheimin Lastensuojeluliiton kautta kortteja ohjautuu yksinhuoltajille ja vähävaraisille. Lisäksi Hämeenlinnassa vapaaehtoistyöntekijöiden juhlassa annetaan kortteja vapaaehtoistyöntekijöille.

Vangille: Usko uuteen huomiseen

Korttien viestit ovat koskettavia, puhuttelevia, rohkaisevia ja harkittuja, kuten muutamat esimerkkimme kertovat.

Kortti vangille:

"Katso eteen toivoen, katso ylös anoen, usko uuteen huomiseen. Hyvää joulua ja onnea uudelle vuodelle."

Kortti nuorelle tytölle, joka on jollain tavalla heikommassa asemassa:

"If it's still in your mind, it's worth taking the risk."

Kortti vapaaehtoistyöntekijälle:

"Muistathan, että tekemäsi työ ja toiminta on arvokasta ja tärkeää. Toivon sinulle hienoja hetkiä ja uusia kokemuksia vapaaehtoistoiminnan parissa."

Kortti yksinhuoltajalle:

"Hei sinä yksinhuoltaja! Nyt kun kaikesta tingitään ja vähennetään, olet yksi heistä, jota se koskee kipeimmin. Teet arvokasta työtä, jota ei kaikkialla ymmärretä. Sinä kasvatat meille tulevaisuutta. Ilman sinunlaisiasi olisimme tuhoon tuomittuja. Toivotan sinulle rauhallista joulua ja onnellista uutta vuotta."

Kortti yksinäiselle vanhukselle:

"Hyvää joulua sinulle, pitäkäämme toisistamme huolta ja tervehtikäämme toisiamme vaikka hymyllä."