Hyppää sisältöön

Orpo: Suomi perustaa palautuskeskuksia turvapaikanhakijoille

Sisäministerin mukaan lakeja tullaan muuttamaan niin, että rikoksen tehneen turvapaikanhakijan hakemus siirretään käsittelyjonossa päällimmäiseksi.

Kuva: Milla Vahtila / Yle

Suomi perustaa turvapaikanhakijoiden palautuskeskuksia, kertoo sisäministeri Petteri Orpo (kok.)

Orpon mukaan keskuksiin on tarkoitus siirtää ihmisiä, jotka ovat saaneet kielteisen turvapaikkapäätöksen ja oikeus on hylännyt heidän valituksensa. Keskuksia perustetaan yksi tai useampi.

Suomi varautuu palautuskeskuksilla tilanteeseen, jossa Suomessa on tuhansia kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita.

– Näissä olisi tiukempi kontorolli. Keskuksista heidät palautetaan tehokkaasti, joko vapaaehtoisesti tai pakolla, kotimaihinsa. Tähän tarvitaan tietysti myös palautussopimukset, joita neuvotellaan kiivaasti muun muassa Irakin kanssa, totesi Orpo.

Ministeri sanoi, että näissä keskuksissa olisi tiukempi kontrolli esimerkiksi ilmoittautumisvelvollisuuden muodossa, mutta mitään vankiloita niistä ei ole tarkoitus rakentaa.

Turvapaikanhakijoille tietoa Suomen laista

Jokaiselle turvapaikanhakijalle tullaan jatkossa jakamaan tietopaketti suomalaisesta yhteiskunnasta ja lainsäädännöstä. Asiakirja pitää allekirjoittaa.

– Tällä tavoin he ymmärtävät ja sitoutuvat noudattamaan Suomen lakeja ja kulttuuria. Haluamme tehdä turvapaikanhakijoille selväksi meidän pelisäännöt, painotti Orpo.

Jos turvapaikanhakija myöhemmin syyllistyy rikoksiin, hän ei voi väittää, ettei tuntenut suomalaista lainsäädäntöä. Paperilla ei kuitenkaan ole mitään juridista painoarvoa tuomioistuimessa.

Säädöksiä tullaan myös muuttamaan niin, että rikoksen tehneen ja tuomitun turvapaikanhakijan hakemus siirretään käsittelyjonossa päällimmäiseksi.

– Ne voidaan käsitellä nopeutetusti. Tämä voi vaikuttaa merkittävästi turvapaikan myöntämiseen, korosti ministeri.

Eri etnisen taustan omaavat omiin keskuksiin

Sisäministeri Orpo kertoi viime viikolla, että vastaanottokeskuksia tullaan lakkauttamaan tai yhdistämään toisiinsa.

Nyt hän paljasti, että ensimmäiset sulkemiset tehdään jo lähiviikkoina. Orpo perusteli lakkauttamisia keskusten turvallisuudella, toiminnallisuudella ja taloudellisuudella.

Tulevaisuudessa vastaanottokeskuksia myös eriytetään esimerkiksi kansallisuuden tai etnisen taustan mukaan. Osassa tulee olemaan myös tarkempi kontrolli, muotoli Orpo.

– Tällä hetkellä turvapaikanhakijat ovat heidän etnisestä taustastaan riippumatta samoissa keskuksissa. Olemme havainneet, että tähän liittyy turvallisuuteen ja kotoutumiseen liittyviä kysymyksiä.

Hallituksen uusi maahanmuuttopoliittinen linjaus on tarkoitus julkaistaan kokonaisuudessaan ensi tiistaina. Asiakirja pitää sisällään maahanmuuttoon liittyviä uusia toimenpiteitä.