Hyppää sisältöön

"Keksityt kertomukset ovat erikoisalaamme" – turvapaikanhakijoille kaupataan mukaan nyyhkytarinoita

“Osta hyvä tarina! Väärennämme myös kaikki kertomusta vahvistavat asiakirjat. Tarinan esittämistä pääset harjoittelemaan Skypen välityksellä. Koko paketti hintaan 950 dollaria.” Tähän tapaan turvapaikanhakijoiden valmennuspalveluja kaupataan farsin kielellä iranilaisille. Samankaltaisia nettisivuja löytyy afgaaneille ja arabiankielisille. Auttaako räätälöity tarina oikeasti saamaan Suomesta turvapaikan?

Kuva: panahandegicase.wordpress.com

Euroopassa liikkuvat isot ihmisjoukot, joista osa on paennut henkensä edestä, osa etsii muuten parempia elinoloja. Varmaa on, että erilaiset huijarit ja salakuljettajat käärivät ihmisten epätoivosta sievoiset voitot.

Viime aikoina salakuljettajat ja muut turvapaikkavirrasta hyötyvät ovat levittäneet viestiä: Euroopan rajat menevät pian kiinni. Käsillä on viimeinen tilaisuus muuttaa länteen!

Jo lähtömaassa turvapaikanhakijoille on netin kautta tarjolla palveluja, jotka häpeilemättä rohkaisevat huiputtamaan eurooppalaisia maahanmuuttoviranomaisia:

“Viisumit, passit ja turvapaikkakertomukset ovat erikoisalaamme, otattehan yhteyttä! Autamme saamaan oleskeluluvan eurooppalaisessa maassa muutamassa kuukaudessa.”

Sivulla luvataan neuvoa turvapaikkatapauksissa, joiden perusteena ovat mm. sosiaaliset, uskonnolliset tai seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvät syyt. Kuva: http://moshaver-mohajerat.blogspot.fi/

Valmistautuminen olisi sivustojen mukaan syytä aloittaa viikkoja ennen lähtöä, koska on harjoiteltava kertomusta ja väärennettävä asiakirjoja.

Nettipalvelut eivät tavoita kaikkia, osin lukutaidottomiakin turvapaikanhakijoita. Sen vuoksi niitä tarjotaan myös kadulla esimerkiksi Turkissa, jonka kautta monet turvapaikanhakijat suuntaavat pohjoisemmaksi.

Tulkki ei usko kaikkia tarinoita todeksi

Suomessa turvapaikanhakijoita tavannut farsin kielen tulkki on törmännyt työssään siihen, että viranomaisia yritetään harhauttaa.

Hänen syksyn aikana tapaamistaan afgaaneista suurin osa lähtenyt liikkeelle Iranista, mutta kaikki eivät halua kertoa sitä viranomaisille. Tulkki muistaa, kuinka esimerkiksi kaksi hakijaa jutusteli ennen kuulustelua, etteivät he ole koskaan käyneetkään Afganistanissa. Viranomaisille tarina oli hetken päästä toinen: heitä on uhkailtu Afganistanissa heimojen välisissä taisteluissa.

Tulkin on ollut myös vaikea uskoa kertomuksia suoranaisesta vainosta Iranissa.

Tulkki ei esiinny tässä jutussa nimellään, koska se saattaisi vaikeuttaa hänen työtään.

Miltä tuntuu joutua tulkkaamaan asioita, jotka eivät ole totta?

– Minulle tulee hyvin syyllinen ja turhautunut olo. Tulkin ammatissa en saa puuttua tapauksiin. Täytyy purra huulta ja pitää suu kiinni! Olen hämilläni siitä, että jotkut entiset maanmieheni huijaavat hyväsydämisiä ja hyväuskoisia suomalaisia. Se on epäreilua!

On inhimillistä, että jotkut hakijat yrittävät kaikin keinoin parantaa mahdollisuuksiaan saada turvapaikka pitkän ja kalliin matkan päätteeksi. Tulkki ei kuitenkaan hyväksy sitä, että turvapaikkajärjestelmää käytetään väärin. Hän on itse paennut aikanaan Iranin ja Irakin välistä sotaa, mutta turvallinen paikka löytyi lähempää kuin Euroopasta.

Ei ole helppoa esittää tarina uskottavasti

Maahanmuuttovirasto on hyvin tietoinen netissä eri kielillä tarjottavista palveluista, joilla voisi petkuttaa viranomaisia turvapaikkamenettelyssä. Virastossa on myös farsin kieltä taitavia työntekijöitä.

“Tarjoamme skype-konsultaatiota. Autamme saamaan eurooppalaisen passin jopa muutamassa kuukaudessa. Autamme pääsemään ilmaiseen koulutukseen Euroopan parhaisiin yliopistoihin.” Kuva: http://moshaver-mohajerat.blogspot.fi/

– Usein ulkoa opeteltuun tarinaan liittyy monia ristiriitaisuuksia. Ei ole millään tavalla helppoa esittää valmis kertomus uskottavasti, arvioi ylijohtaja Jaana Vuorio Maahanmuuttovirastosta.

Haastattelussa hakija saa aluksi kertoa tarinansa avoimesti ja koko ajan puhuttelija kysyy lisää tarkennuksia. Tarvittaessa hakijalle tehdään kielitestejä. Apuna on EU-virasto EASO:n perehdytysaineisto, jossa käydään läpi kriteerejä turvapaikan saamiseen, oikeaa haastattelutekniikkaa ja sitä, miten maatietoa arvioidaan.

Vuorion mukaan työntekijät osaavat erottaa, ketkä hakijoista ovat tulleet Iranista, ketkä Afganistanista.

– He tietävät kyllä, mikä tilanne on paikan päällä. Iranilaisten hakijaprofiilit ovat aivan erilaisia kuin afgaaneilla. Uskottavuus käy ilmi haastattelussa, Vuorio vakuuttaa.

Farsin kielen tulkille on kerrottu, että Iranista on lähtenyt liikkeelle nuoria miehiä, jotka ovat pakottaneet sukulaisia myymään omaisuuttaan matkaa varten. Syynä lähtöön ei ole ollut suojelun tarve, vaan “kultainen mahdollisuus päästä Eurooppaan”.

Ylijohtaja Vuorion mukaan ilmiössä ei ole mitään uutta, korkeintaan sen tämänhetkinen volyymi.

– Jos Iranissa on iso perhe, he tekevät yhteisen päätöksen, että yleensä vanhin poika on vahvin selviämään matkasta. Rahoitetaan matka, että edes joku lähtee, vaikka ei mitään henkilökohtaista vainoa ole kokenutkaan. Ihmissalakuljettaja sanoo, että kertomalla hyvän tarinan voi saada turvapaikan.

Monet eivät tiedä perusteita turvapaikkaan

Farsin kielen tulkin mielestä turvapaikanhakijoiden lähtömaihin pitäisi jakaa paljon enemmän tietoa turvapaikkamenettelystä.

– Monet heistä, jotka lähtevät matkaan ilman oikeaa syytä turvapaikkaan, käyttävät siihen ehkä kaikki säästönsä. He vaarantavat henkensä. Eivätkä tiedä, etteivät heidän elinolosuhteensa oikeuta saamaan turvapaikkaa! Ja kun he saavat kielteisen päätöksen, he ovat järkyttyneitä.

Kuva: http://moshaver-mohajerat.blogspot.fi/

Turvapaikanhakijoille mainostetaan sivuilla väärennettyjä työ- ja opiskelutodistuksia, rikosrekisteriotteita ja tuomioistuimen päätöksiä. Hinnaston mukaan iranilaisen yliopiston kandidaatin papereista joutuisi maksamaan väärentäjille peräti 1 200 dollaria. Huijauksen harjoittelu ja testihaastattelut Skypen kautta maksaisivat 150 dollaria, iranilaisen poliisin antama rikosrekisteriote 300 dollaria.

Väärennettyjen passien tunnistamiseen Maahanmuuttoviraston henkilökuntaa ovat kouluttaneet sekä keskusrikospoliisi että Rajavartiolaitos. Aitouden selvittämiseen on virastossa teknisiä apuvälineitä.

– Kyllä väärennökset käyvät ilmi. Tavallisempaa on, ettei ole minkäänlaisia matkustusasiakirjoja. Jos vaikkapa iranilainen esittää erilaisia dokumentteja, pidätystodistuksia, tuomiota, pystymme selvittämään niiden oikeellisuutta ulkoministeriön kautta, Vuorio kertoo.

Myös pääministerin talotarjous nousee esiin

Suomeen on tullut viime viikkoina joinakin päivinä enemmän afganistanilaisia kuin irakilaisia. Kaikkiaan tänä vuonna turvapaikkaa on hakenut Suomesta yli 4 500 afgaania, kun viime vuosina heitä on ollut vain parisataa.

Farsinkielisillä nettisivuilla Suomea ei markkinoida erikseen, mutta kaksi Suomeen liittyvää juttua löytyy. Jo vuonna 2013 laaditussa jutussa kerrotaan, että “kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeenkin iranilaisilla ja afganistanilaisilla on toivoa. Suomessa on mahdollista saada vuoden tilapäinen oleskelulupa, joka voi muuttua pysyväksi."

Kuva: panahandegy.wordpress.com

Syyskuulle päivätyssä jutussa pääministeri Juha Sipilän tarjousta avata kotinsa turvapaikanhakijoille kuvaillaan odottamattomaksi humanitaariseksi teoksi. “Juha Sipilä sanoi, että hän haluaa tehdä osansa turvapaikanhakijoiden auttamiseksi. Hän kehotti myös maanmiehiään tekemään samoin.”

Kuva: panahandegy.wordpress.com

Iranistakin tulleita palautetaan Kabuliin

Maahanmuuttovirasto ei ole vielä ehtinyt puhutella viime kuukausina Suomeen tulleita turvapaikanhakijoita. Ylijohtaja Vuorion mukaan muualta Euroopasta kuitenkin tiedetään, että liikkeelle on lähtenyt entistä enemmän afganistalaispakolaisia juuri Iranista. He ovat usein syntyneet Iranissa tai tulleet sinne pikkulapsena perheen mukana. Siteitä vanhempien kotimaahan ei sanottavasti ole.

Silti edes Afganistanista tullut ei välttämättä saa Suomesta turvapaikkaa. Esimerkiksi pääkaupunkia Kabulia pidetään palauttamiseen riittävän turvallisena. Sinne voidaan palauttaa afganistanilainen, vaikka hän olisi syntynyt Iranissa.

– Jos aikuinen mies on ollut yli 10 vuotta Iranissa, me katsomme, että hän voi useissa tapauksessa palata Kabuliin. Hän osaa sitä kieltä eikä ole mitään estettä synnyinmaahan paluulle, ylijohtaja Vuorio linjaa.

Afganistan on jatkuvien konfliktien vuoksi ollut kymmeniä vuosia turvaton maa, josta on paennut useita miljoonia afgaaneja naapurimaihin Iraniin ja Pakistaniin. Iranissa osa heistä on valtion rekisteröimiä pakolaisia, osa luvattomia siirtolaisia. Useat heistä ovat asuneet Iranissa vuosikymmeniä.

Hengenvaaraa ei ole, mutta elinoloissa ei ole useinkaan kehumista. Monet saavat elantonsa esimerkiksi rakennuksilla tai teollisuudessa halpatyövoimana.

Sivulla kerrotaan, miksi palveluntarjoajalla ei ole fyysistä toimistoa. “Koko prosessi tehdään verkossa, koska turvapaikkatapausten laatiminen on kaikkialla laitonta liiketoimintaa ja kiinnijäämisestä seuraisi kova rangaistus.” Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Ylen haastattelema farsin kielen tulkki on tavannut turvapaikanhakijoita viime vuodesta lähtien. Hänen mukaansa hakijat ovat nyt hyvin erilaista väkeä kuin vuosi sitten. Ennen hakijoita tuli enemmän Afganistanin ja Iranin kaupungeista ja he olivat käyneet enemmän kouluja. Nyt tulijoista suurin osa on lukutaidottomia, eivät osaa länsimaisia aakkosia ja ovat pienemmiltä paikkakunnilta lähtöisin, tulkki kertoo havainnoistaan.

Tulkki on huolissaan, että nykytilanteessa todelliset pakolaiset ja vainotut ihmiset uhkaavat jäädä jalkoihin.

– Vaikka jotkut vilpilliset turvapaikanhakijat huijaavat tietoisesti, monet yksinkertaisesti tulevat tietämättä kansainvälisestä laista ja siitä, miksi turvapaikan hakeminen ei sovellu heidän tilanteeseensa.

Ylijohtaja Vuorion mukaan Maahanmuuttoviraston henkilökunta on hyvin opastettu erottamaan hakijoista ne, joilla on todellinen hengenvaara.

Parhaillaan Maahanmuuttovirasto haastattelee elokuussa tulleita turvapaikanhakijoita. Hiljattain hakemusruuhkan käsittelyä varten palkattiin 120 uutta työntekijää ja alkuvuonna yli 200 lisää. Ensi kesään mennessä on tarkoitus saada käsiteltyä kaikki tänä vuonna jätetyt hakemukset.

Uusien turvapaikkapäätösten teko afganistanilaisten osalta on toistaiseksi jäädytetty, sillä Maahanmuuttovirasto on päivittämässä Afganistanin turvallisuusarviotaan. Maahanmuuttovirasto julkistaa uuden arvion 8.12.