Hyppää sisältöön

Tapakouluttaja: Jouluna ei ole "pakkolahjoja" – tavaran asemesta voi antaa vaikka aikaa

Kummilapset, naapurit, työkaverit – kaikkia pitäisi jouluna muistaa, mutta millä? Tapakouluttaja Helena Valosen mielestä liikoja lahjapaineita kannattaa vältellä. Pakkolahjasta puuttuu ajatus.

Kuva: Yle

Joululahjastressiä ei kannata ottaa eikä jouluna pidä tuntea antamisen pakkoa, neuvoo tapakouluttaja Helena Valonen.

Hänen mukaansa varsinaisia tyylirikkoja ei lahjojen antamisessa ole. Raha käy aivan hyvin lahjaksi ja jos ei sitä ole, voi antaa aikaa.

– Esimerkiksi kummitädit tai -sedät voivat aivan mainiosti antaa kummilapsilleen lahjaksi yhteistä aikaa. Voi esimerkiksi viettää yhteistä elokuvailtaa, lähteä jalkapallopeliin tai vaikka patikoimaan. Se on laatuaikaa, sanoo Valonen.

"Pakkolahjan" asemesta kummirahasto

Vältä miettimästä sitä pakkoa, vältä miettimästä rahaa. Ajattele, että on ilo kun on tilaisuus muistaa toista ihmistä.

Helena Valonen

"Pakollisiksi" mielletyt lahjat esimerkiksi kummilapsille voi jättää suosiolla ostamatta. Varsinkin jos sopii asiasta vanhempien kanssa.

– Näin voidaan sopia. Tai kun kummit usein tuntevat tietynlaista velvollisuutta lahjojen antamiseen, he voivat esimerkiksi avata pienellä summalla kummirahaston.

Rahalahjasta on esimerkiksi opiskelijalle suurta iloa, Valonen muistuttaa. Tärkeintä olisi kuitenkin se, että lahjojen ostamisesta ei tule pakkoa. Pakolla ostetusta lahjasta puuttuu antamisen ilo.

– Vältä miettimästä sitä pakkoa, vältä miettimästä rahaa. Ajattele, että on ilo kun on tilaisuus muistaa toista ihmistä, Valonen sanoo.

Kutsu naapurit glögille, jätä konvehdit kauppaan

Naapurille viedyn konvehtirasian asemesta voisi Valosen mielestä kutsua koko rappukäytävän väen glögille taloyhtiön kokoustilaan.

– Näin tullaan samalla tutuksi ja nähdään naapureita, kun nostetaan yhdessä glögilasia ja lauletaan vaikka pieni joululaulu.

Konvehtirasia tai vihreät kuulat eivät välttämättä muutenkaan ole lahjana persoonallisimmasta päästä.

– Tiedän erään perheen, jossa jouluun mennessä kertyi 23 konvehtirasiaa. Ja he eivät edes syö kovin paljoa suklaata, Valonen naurahtaa.