Turvapaikanhakijat tamppasivat Ounasvaaran harjoitusmäen hyppykuntoon

Ounasvaaran hyppyrimäkien huolto ja hissien pyöritys on uutterien vapaaehtoisten vastuulla. Rovaniemen vastaanottokeskuksesta tultiin pieneksi käyneen vapaaehtoisporukan avuksi, jotta myös juniorien käyttämä harjoitusmäki saatiin ajoissa auki.

urheilu
Turvapaikanhakijoita tamppaamassa hyppyrimäkeä Ounasvaaran mäkikeskuksessa
Turvapaikanhakijat kutsuttiin tamppaamaan hyppyrimäkeä Ounasvaaralle Rovaniemellä.Annu Passoja / Yle

Tuskin oli työministeri Jari Lindström ehtinyt esittää turvapaikanhakijoille marjanpoimintaa ja lumitöitä, kun talkooporukka kokoontui (siirryt toiseen palveluun)Ounasvaaran hyppyrimäkien juureen. Vastaanottokeskuksesta kurvasi kaksi pakettiautollista irakilaisia ja afgaaneja, kuka toppahousuissa ja pipossa, kuka tennareissa paljain päin. Bagdadilainen markkinointipäällikkö Ahmed al-Janahi ei tiennyt tarkkaan, mitä tuleman pitää, mutta mies vakuuttaa olevansa valmis mihin vaan.

– Kun näistä talkoista kerrottiin, me suorastaan kilpailimme siitä kuka pääsee mukaan. Olen sanonut SPR:lle, että olemme valmiita mihin tahansa työhön. Me olemme saaneet täällä paljon, ja haluamme antaa myös jotain takaisin, al-Janahi kertoo.

SPR:n pyörittämän Rovaniemen vastaanottokeskuksen asukkaat riensivät avuksi, kun nuoren yhdistetyn harrastajan äiti Essi Kenttälä ei tiennyt kenen puoleen kääntyä. Ounasvaaran 70-metrinen harjoitusmäki, kolmesta mäestä keskimmäinen, olisi ollut juniorihyppääjien käytössä jo viikkojen ajan, jos jostain olisi löytynyt riittävästi vapaaehtoisia siistimään harjoitusmäen hyppykuntoon. Pienen vapaaehtoisporukan satojen työtuntien panos on toistaiseksi mennyt ison mäen huoltamiseen ja ylläpitoon.

– En löytänyt riittävästi talkooporukkaa harjoitusmäen kunnostukseen, joten soitin vastaanottokeskukseen, vaikka en ole ollut turvapaikanhakijoiden kanssa missään tekemisissä, Kenttälä kertoo.

Ensi kertaa lumitöissä

Sitten alkoi tapahtua. Vastaanottokeskuksen toimettomuudessa avunpyyntö otettiin innokkaasti vastaan ja torstai-iltapäivänä, pimeyden laskeutuessa, Ounasvaaran rinnettä kiipesi ripein askelin joukko Irakin ja Afganistanin kasvatteja, joista monet muutkin kuin al-Janahi koskivat lumeen ensi kertaa elämässään.

– Irakissa lunta on vain Kurdistanista. Tästä tulee hauskaa, uskoi bagdadilainen.

Ruosteisia tikkaita pitkin kiivettiin muutama askel hyppyrinnokalle. Kenttälän ohjein miesjoukko, yksi nainen ja pari lasta alkoi tampata lumikerrosta tiiviiksi matoksi. Hauskaakin oli. Kännykkäkamerat lauloivat kun lunta tallottiin jyrkässä mäessä. Kotiin lähti kuvia, joissa alhaalla pimeydessä loistivat Rovaniemen valot.

lisätty 4.12 klo 9.21 maininta paikallisten vapaaehtoisten panoksesta Ounasvaaran hyppyrimäkien ylläpidossa