Stubbilta anteeksipyyntö kesken kyselytunnin – "Käsittämätöntä", "herätti suurta hämmennystä"

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne arvosteli, että menettely asettaa koko kyselytunnin kyseenalaiseksi.

politiikka
Valtiovarainministeri Alexander Stubb.
Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) pyysi kesken kyselytunnin viime kyselytunnilla kertomiaan virheellisiä tietoja koko eduskunnalta anteeksi.

Eduskunnan kyselytunnilla nähtiin torstaina yllätysveto, kun valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) pyysi viime kyselytunnilla kertomiaan virheellisiä tietoja koko eduskunnalta anteeksi.

Eduskunnan puhemies Maria Lohela keskeytti Stubbin anteeksipyynnön ajaksi meneillään olleen vilkkaan keskustelun terveydenhuollon asiakasmaksuista.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne arvosteli, että menettely asettaa koko kyselytunnin kyseenalaiseksi.

– Käsittämätöntä, että puhemies antoi puheenvuoron ministeri Stubbille. Puhemies on koko eduskunnan puhemies, eikä manöövereiden hoitaja. Tämä on opposition kyselytunti, Rinne sanoi istunnon jälkeen.

Myös vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki ihmetteli Stubbin anteeksipyyntöä.

– Se tuli yllättäen ja erikoisella tavalla keskelle keskustelua. Kyllähän se suurta hämmennystä herätti istuntosalissa, Arhinmäki sanoi.

Oppositio valmistelee välikysymystä

Ainakin sdp:n, vihreiden ja vasemmistoliiton ryhmäjohtajat keskustelivat puhemiehen kanssa menettelystä istunnon jälkeen.

Ryhmäjohtajat ihmettelivät, miksi anteeksipyynnöstä ei ollut etukäteen tietoa. Puhemies kertoi, että Stubb pyysi puheenvuoroa kesken kyselytunnin.

Vihreät ja vasemmistoliitto kertoivat juuri ennen kyselytuntia, että puolueet valmistelevat välikysymystä Stubbin eduskuntapuheista. Välikysymyksessä syytetään Stubbia väärän tiedon antamisesta eduskunnalle osakkeiden hallintarekisteristä, kun hän kertoi virkakunnan enemmistön puoltaneen hallituksen hanketta.

Sosiaalidemokraatit päättävät huomisaamuna ylimääräisessä eduskuntaryhmän kokouksessa, osallistuvatko he välikysymykseen.

Stubb selvitti asiaa istunnon jälkeen.

– Kävin kysymässä puhemieheltä luvan anteeksipyyntöön. Syy oli se, että olin tehnyt virheen kyselytunnilla, ja halusin myös korjata virheen ja pyytää anteeksi samalla foorumilla, Stubb sanoi.

– Koska hallilintarekisteristä ei tänään keskusteltu, kävin kysymässä erityisluvan kesken istunnon, hän jatkoi.