Obama Kalifornian joukkomurhasta: Kyse saattoi olla terrorismista

Obama sanoi, että on mahdollista, että tapaus liittyy terrorismiin, mutta että motiivista ei vielä ole selvyyttä. Obaman mukaan rikollisten on tällä hetkellä aivan liian helppoa hankkia aseita vahingoittaakseen ihmisiä.

Ulkomaat
Joukko surevia ihmisiä rukoilee.
Joukko ihmisiä kokoontui rukoilemaan joukkomurhan tapahtumapaikan lähistöllä San Bernardinossa.Mike Nelson / EPA

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kutsui torstaina pitämässään lyhyessä tiedotustilaisuudessa Kalifornian San Bernardinossa keskiviikkona tapahtunutta ampumavälikohtausta kauheaksi ja hän lähetti osanottonsa uhrien omaisille.

Obama totesi, että tapahtuneen kaltaiset joukkosurmat ovat yleisiä Yhdysvalloissa ja että se saa monet ajattelemaan, ettei niille ole tehtävissä mitään. Obama kiitti poliisiviranomaisia hyvin tehdystä työstä, jolla osaltaan pidetään maan kansalaiset turvassa, mutta että tapahtuneen kaltaisten hirvittävien surmien hoitoa ei voida jättää kuitenkaan vain heidän kontolleen.

Obaman mukaan kaikilla on osansa tapausten estämisessä, myös lainsäätäjien on tehtävä tarvittavat päätökset.

– Kun joku haluaa vahingoittaa ihmisiä, meidän on tehtävä siitä hänelle vaikeampaa, Obama sanoi.

– Tällä hetkellä se on vain aivan liian helppoa.

– Meidän on tutkittava itseämme yhteiskuntana, jotta voimme hankaloittaa – mutta ei tehdä mahdottomaksi – aseiden hankkimista, Obama sanoi.

Tähän tähtäävä prosessi on Obaman mukaan nyt aloitettava.

"Motiivin taustalla voi olla useita asioita"

Obama sanoi, että on mahdollista, että ampuminen liittyi terrorismiin, mutta toisaalta on mahdollista, että sen syyt olivat työpaikan sisäisiä. Hän totesi, ettei tapauksen motiivi ole selvillä ja että tapauksen motiivin taustalla voi olla eri asioita.

Obama vakuutti, että asia selvitetään perusteellisesti ja faktat on varmistettava, ennen kuin asiasta tehdään johtopäätöksiä.

Tekijöiden suunnitelmien laajuutta ei myöskään Obaman mukaan tiedetä. Obama sanoi liittovaltion poliisin FBI:n tutkivan tapausta yhdessä paikallispoliisin kanssa. Hänen mukaansa tekijöillä oli ilmeisesti kotonaan lisää aseita iskussa käyttämiensä lisäksi.

Obama ja San Bernardinon kaupungin pormestari keskustelivat aiemmin torstaina tapauksesta. Obama kiitti häntä tilanteen rauhallisesta ja selkeästä hoitamisesta.

Obama määräsi torstaina myös, että kaikkien Yhdysvaltojen lähetystöjen, sotilastukikohtien sekä valtionhallinnon rakennusten lippujen on liehuttava puolitangossa maanantaihin saakka välikohtauksen uhrien kunnioittamiseksi.

14 ihmistä ammuttiin keskiviikkona hengiltä Kalifornian San Bernardinossa. Poliisi surmasi myöhemmin ampujiksi epäillyn pariskunnan.

Lähteet: Reuters, AFP